Παρασκευή, 1 Ιουνίου 2012

Πράσα με κρασί






Χρόνος προετοιμασίας 10 λεπτά
Χρόνος ψησίματος 20 λεπτά
Για 4 άτομα



Υλικά
8 πράσα
5 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
1 ποτ. κρασιού κρασί κόκκινο
Αλάτι, πιπέρι
3 κουτ. σούπας ζωμό κρέατος ή λαχανικών


Εκτέλεση

Διαλέγετε 8 μεσαία πράσα. Τα κόβετε εκεί που αρχίζουν να ασπρίζουν, τα πλένετε και τα βάζετε δίπλα δίπλα σε ένα τηγάνι με 4 κουταλιές σούπας ζεστό λάδι ελιάς. Όταν ροδίσουν από τη μια μεριά, τα γυρνάτε από την άλλη μεριά, τα γυρνάτε, προσθέτετε ελάχιστο αλάτι και ρίχνετε στο τηγάνι ένα ποτήρι του κρασιού κόκκινο ξηρό κρασί.
Αφήστε να πάρουν μια βράση, προσθέστε 2 κουταλιές της σούπας ζωμό κρέατος και μειώστε τη φωτιά να σιγοβράσουν για 10 λεπτά, γυρίζοντας μόνο μια φορά ξανά τα πράσα. Τα πράσα είναι έτοιμα αν τρυπιούνται εύκολα στο παχύ μέρος τους. Τοποθετείστε τα το ένα δίπλα στο άλλο σε ένα ρηχό πυρέξ και περιχύστε τη σάλτσα πάνω τους, αφού την αφήσετε να πάρει 2 βράσεις, στο τηγάνι. Το φαγητό αυτό τρώγεται ζεστό, συνοδεύοντας κρέας ή κοτόπουλο κοκκινιστό.



Πηγή: Περιοδικό «Πολίτικη κουζίνα της Λωξάντρας»