Κυριακή 3 Ιουνίου 2012

Αρνίσιο κότσι με σάλτσα λιαστής ντομάτας και πουρέ γλυκοπατάτας





Χρόνος προετοιμασίας 40 λεπτά
Χρόνος ψησίματος 1 ώρα και 30 λεπτά
Για 4 άτομα



Υλικά
4 αρνίσια κότσια
1 φλιτζ. τσαγιού αλεύρι για όλες τις χρήσεις
100ml. ελαιόλαδο + 2 κουτ. σούπας έξτρα
1 κρεμμύδι ξερό, τριμμένο
2 σκελίδες σκόρδο, λιωμένες
200ml. χυμό πορτοκαλιού
2 φλιτζ. τσαγιού πάστα λιαστής ντομάτας (υπάρχει έτοιμη ή πολτοποιούμε λιαστές ντομάτες από βαζάκι σε λάδι).
1 φλιτζ. τσαγιού χυμό ντομάτας συμπυκνωμένο
3 κλαράκια φρέσκο δεντρολίβανο, μόνο τα φυλλαράκια του ή 1 κουτ. σούπας ξερό, θρυμματισμένο.
1 ξυλάκι κανέλας
5 κόκκους μπαχάρι
Αλάτι, πιπέρι
1 ½ κιλό γλυκοπατάτες, ξεφλουδισμένες και κομμένες σε κομμάτια
2 κουτ. σούπας μουστάρδα απαλή
1 κουτ. σούπας ελαιόλαδο ή βούτυρο


Εκτέλεση

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200ο C. Πλένουμε, σκουπίζουμε καλά τα κότσια και τα αλεύρω΄νουμε. Τα τινάζουμε για να φύγει η περίσσεια. Σε μια ρηχή κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε τα αλευρωμένα κότσια σε μέτρια φωτιά, για 4 λεπτά, γυρίζοντας τα τακτικά, μέχρι να ροδίσουν από όλες τις πλευρές.
Τα μεταφέρουμε σε ένα μέτριο, βαθύ ταψί ή σε μια γάστρα. Καθαρίζουμε την κατσαρόλα από τα περισσεύματα λαδιού και αλευριού και ρίχνουμε τις 2 έξτρα κουταλιές ελαιόλαδο. Ζεσταίνουμε το λάδι και σοτάρουμε το κρεμμύδι για 2 λεπτά, μέχρι να μαραθεί. Προσθέτουμε το σκόρδο, συνεχίζουμε το σοτάρισμα για ½ λεπτό ακόμα, ανακατεύοντας, και σβήνουμε με το χυμό πορτοκαλιού.
Ανακατεύουμε και προσθέτουμε τον πολτό λιαστής ντομάτας, το χυμό ντομάτας, 100ml. νερό, το δεντρολίβανο την κανέλα, τους κόκκους μπαχαριού, αλάτι και πιπέρι. Μόλις το μείγμα πάρει μια βράση, αποσύρουμε από τη φωτιά και αδειάζουμε όλο το περιεχόμενο της κατσαρόλας στο ταψί όπου έχουμε βάλει τα κότσια.
Σκεπάζουμε το ταψί καλά με ένα μεγάλο κομμάτι λαδόκολλα και μετά με αλουμινόχαρτο. Αν χρησιμοποιούμε γάστρα το καπάκι της. Ψήνουμε τα αρνίσια κότσια για 1 ώρα και 30 λεπτά, μέχρι να μαλα΄κώσει και μελώσει η σάλτσα.
Στο μεταξύ ετοιμάζουμε τον πουρέ. Βάζουμε τις κομμένες γλυκοπατάτες σε μια μεγάλη κατσαρόλα με κρύο αλατισμένο νερό. Τις βράζουμε σε μέτρια φωτιά για 30 λεπτά. Τις λιώνουμε με το ε4ργαλείο για πουρέ ή με ένα πιρούνι και τις μεταφέρουμε σε ένα μπολ. Προσθέτουμε τη μουστάρδα και το λάδι ή το βούτυρο, αλάτι και πιπέρι και ανακατεύουμε καλά.
Βγάζουμε το ταψί από το φούρνο και μοιράζουμε τα κότσια σε πιάτα. Τα περιχύνουμε με τη σάλτσα, συνοδεύουμε με τον πουρέ γλυκοπατάτας και σερβίρουμε αμέσως.



Πηγή: Περιοδικό«Στην κουζίνα με την Ντίνα», Ντίνα Νικολάου