Κυριακή 24 Ιουνίου 2012

Χοιρινό μπούτι καραμελωμένο με ανανά






Χρόνος προετοιμασίας 5 λεπτά
Χρόνος ψησίματος 5 ώρες και 10 λεπτά
Για 6 άτομα



Υλικά
5 κιλά χοιρινό μπούτι
1 ανανά φρέσκο ή κονσέρβα
30γρ. γαρύφαλλο καρφάκια
200γρ. κρασί λευκό αρετσίνωτο
500γρ. νερό
Αλάτι, πιπέρι
Οδοντογλυφίδες
Χυμό από 1 λεμόνι
2 κουτ. σούπας ζάχαρη
1 ποτ. νερό


Εκτέλεση

Αλατοπιπερώνετε το μπούτι εσωτερικά και εξωτερικά. Τοποθετείτε το κρέας μέσα σε μια γάστρα, προσθέτετε το κρασί, το γαρύφαλλο και το νερό και ψήνετε στους 250ο C, για 2 ώρες και μετά στους 200ο C, για 3 ώρες.
Όταν είναι έτοιμο στερεώνετε τις φέτες του ανανά με οδοντογλυφίδες και γκραντινάρετε στο φούρνο για 10 λεπτά, μέχρι να πάρει ένα μελί χρώμα.
Σε ένα κατσαρολάκι βάζουμε τη ζάχαρη, το νερό και το χυμό λεμονιού και τα αφήνουμε να βράσουν μέχρι να γίνουν μια ξανθή καραμέλα. Καραμελώνετε το χοιρινό μπούτι αφού αφαιρέσετε προσεκτικά τις οδοντογλυφίδες. Κόβετε το μπούτι σε μερίδες και σερβίρετε μαζί με μια εξωτική σαλάτα(δείτε συνταγή).


Πηγή: Περιοδικό«Πάθος για μαγειρική»