Δευτέρα 2 Ιουλίου 2012

Τρίγωνα πολίτικα






Χρόνος προετοιμασίας 45 λεπτά
Χρόνος ψησίματος 20 λεπτά
Για 60 κομμάτια




Υλικά
2 φλιτζ. τσαγιού αμύγδαλα ψίχα
1 φλιτζ. τσαγιού ζάχαρη
1 ποτ. κρασιού κονιάκ
Λίγη κανέλα
½ φλιτζ. γαλέτα
20 φύλλα μπακλαβά
1 φλιτζ. τσαγιού βούτυρο
2 φλιτζ. τσαγιού μέλι
3 φλιτζ. τσαγιού ζάχαρη
3 φλιτζ. τσαγιού νερό
1 ξύλο κανέλα
2 γαρίφαλα
1 φλούδα λεμονιού



Εκτέλεση

Ζεματάμε και ξεφλουδίζουμε τα αμύγδαλα. Τα κοπανίζουμε στο γουδί, με τη ζάχαρη, να γίνουν σαν χοντρός τραχανάς. Προσθέτουμε το κονιάκ και την κανέλα και τα δουλεύουμε όλα μαζί να γίνουν μια μάζα. Αν δεν είναι αρκετό το κονιάκ, τα μουσκεύουμε και με λίγο νερό.
Προσθέτουμε και τη γαλέτα και τα ζυμώνουμε με το χέρι. Απλώνουμε τα φύλλα του μπακλαβά πάνω στο τραπέζι το ένα πάνω στο άλλο και τα κόβουμε σε 3 λωρίδες. Βάζουμε τις λωρίδες τη μια πάνω στην άλλη, έτσι, ώστε να γίνουν όλες ένα στρώμα και να μην ξεραίνονται.
Έχουμε το βούτυρο, λιωμένο σε ένα μπολ. Αλείφουμε με ένα πινέλο λίγο βούτυρο την πρώτη λωρίδα και τοποθετούμε μια κουταλιά γέμιση στο ένα άκρο. Ανασηκώνουμε τη γωνία του φύλλου και τη διπλώνουμε πάνω στη γέμιση, ώστε να σχηματιστεί τρίγωνο. Το τρίγωνο αυτό το αναδιπλώνουμε σε όλο το μήκος της λωρίδας, οπότε η γέμιση περικλείεται από όλες τις πλευρές.
Επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία με όλες τις λωρίδες φύλλου. Τις αλείφουμε ξανά από πάνω με βούτυρο και τις απλώνουμε, στη σειρά σε ταψί. Ψήνουμε τα τρίγωνα σε προθερμασμένο φούρνο στους 200ο C, για 20 λεπτά περίπου, μέχρι να ροδίσουν. Τα βγάζουμε από το φούρνο και τα αφήνουμε να κρυώσουν.
Ετοιμάζουμε το σιρόπι. Βάζουμε σε ένα κατσαρολάκι το μέλι, τη ζάχαρη, το νερό, την κανέλα, τα γαρίφαλα και τη φλούδα λεμονιού και τα αφήνουμε να βράσουν για 10 λεπτά. Βουτάμε στο βραστό σιρόπι τα κρύα τρίγωνα ένα ένα και μετά τα σερβίρουμε.