Παρασκευή 13 Ιουλίου 2012

Μπακαλιαρόπιτα





Χρόνος προετοιμασίας 30 λεπτά
Χρόνος ψησίματος 1 ώρα
Για 6 άτομα



Υλικά
Για την πίτα
1 πακ. σφολιάτα
Λίγο ελαιόλαδο για το άλειμμα του ταψιού
1 αυγό
2 κουτ. σούπας σουσάμι καβουρδισμένο
Για τη γέμιση
1 κιλό μπακαλιάρο φιλέτο, ξαλμυρισμένο και κομμένη σε μεγάλα κομμάτια
100ml. ελαιόλαδο
1 μεγάλο κρεμμύδι, τριμμένο
2 πατάτες καθαρισμένες, βρασμένες για 40 λεπτά και κομμένες σε μικρούς κύβους
1 φλιτζ. τσαγιού ντομάτες ώριμες, ψιλοκομμένες
200ml. γάλα
1 κουτ. γλυκού ξερή ρίγανη, τριμμένη
½ ματσάκι μαϊντανό, ψιλοκομμένο
πιπέρι


Εκτέλεση

Ετοιμάζουμε τη γέμιση. Βάζουμε να βράσει μπόλικο νερό σε μια μεγάλη κατσαρόλα και, όταν κοχλάσει, ρίχνουμε τα κομμάτια του μπακαλιάρου. Τα μαγειρεύουμε για 3 λεπτά από τη στιγμή που θα ξαναπάρει βράση το νερό, τον στραγγίζουμε καλά και τον κομματιάζουμε με τα χέρια μας, αφαιρώντας τυχόν κοκαλάκια.
Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι ζεσταίνουμε 3 κουταλιές σούπας από το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε το κρεμμύδι για 3 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει. Αδειάζουμε το κρεμμύδι με το λαδάκι του σε ένα μεγάλο μπολ και προσθέτουμε τον κομματιασμένο μπακαλιάρο, τις πατάτες, τις ντομάτες, το γάλα, το υπόλοιπο ελαιόλαδο, τη ρίγανη, το μαϊντανό και μπόλικο πιπέρι. Ανακατεύουμε καλά με ένα πιρούνι.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180ο C. Λαδώνουμε ένα στρογγυλό ταψάκι με διάμετρο 28εκ. και στρώνουμε προσεκτικά το ένα φύλλο σφολιάτας, καλύπτοντας καλά τον πυθμένα και τα τοιχώματα και τραβώντας το προσεκτικά ώστε να εξέχει λιγάκι από το χείλος του ταψιού.
Αδειάζουμε τη γέμιση στο ταψί, ισιώνουμε όσο γίνεται την επιφάνεια και σκεπάζουμε με το δεύτερο φύλλο σφολιάτας. Γυρίζουμε τις άκρες του κάτω φύλλου προς τα μέσα, τις βρέχουμε ελαφρώς και τις ενώνουμε με το επάνω φύλλο, για να κολλήσουν μεταξύ τους. Τρυπάμε την επιφάνεια της πίτας με ένα πιρούνι σε διάφορα σημεία, για να διαφεύγουν οι υδρατμοί κατά τη διάρκεια του ψησίματος και να μη σκιστεί το φύλλο.
Σε ένα μπολάκι χτυπάμε τον κρόκο αυγού με 1 κουταλιά του γλυκού νερό και αλείφουμε την πίτα, για να γυαλίσει και να ροδίσει όμορφα. Την πασπαλίζουμε με το σουσάμι και την ψήνουμε για 1 ώρα. Τη σερβίρουμε ζεστή ή χλιαρή.


Πηγή: Περιοδικό«Στην κουζίνα με την Ντίνα», Ντίνα Νικολάου