Σάββατο 14 Ιουλίου 2012

Νόστιμο γλυκό με μήλα





Χρόνος προετοιμασίας 20 λεπτά
Χρόνος ψησίματος 1 ώρα και 15 λεπτά
Για 6 άτομα



Υλικά
100γρ. σταφίδα ξανθή
6 μήλα
100γρ. ζάχαρη
½ ποτ. κρασιού, λευκό ξηρό κρασί
¼ λίτρου γάλα
12 φέτες χωριάτικο ψωμί
3 κουτ. σούπας βούτυρο
100ml. ρούμι λευκό
100γρ. κουκουνάρια



Εκτέλεση

Μουσκεύουμε τη σταφίδα σε΄ένα φλιτζάνι χλιαρό νερό. Καθαρίζουμε τα μήλα, αφαιρούμε το σκληρό μέρος με το ειδικό εργαλείο και τα κόβουμε σε φέτες. Τις βάζουμε στην κατσαρόλα με τη μισή ζάχαρη, προσθέτουμε το λευκό κρασί και ένα ποτήρι νερό και τα ψήνουμε για 15 λεπτά σε μέτρια φωτιά.
Στραγγίζουμε το μήλο και το αφήνουμε στην άκρη. Προσθέτουμε στο υγρό της κατσαρόλας το γάλα και βουτάμε γρήγορα τις φέτες ψωμιού τις οποίες έχουμε κόψει σε λωρίδες. Βουτυρώνουμε με 1 κουταλιά της σούπας μια φόρμα για κέικ ή ένα αντικολλητικό ταψί, και τοποθετούμε ένα μέρος του ψωμιού.
Λιώνουμε το υπόλοιπο βούτυρο σε κατσαρολίτσα, χωρίς να το κάψουμε, προσθέτοντας την υπόλοιπη ζάχαρη και το μισό ρούμι. Βρέχουμε με το μείγμα του βουτύρου το ψωμί που έχουμε στρώσει, σκεπάζουμε με μια στρώση μήλα και σκορπίζουμε επάνω λίγη σταφίδα και κουκουνάρι. Βάζουμε από πάνω άλλη μια στρώση ψωμί, το βρέχουμε με το λιωμένο βούτυρο σκεπάζουμε με φέτες μήλων, σταφίδα και κουκουνάρι. Συνεχίζουμε το ίδιο μέχρι να εξαντληθούν τα υλικά, τελειώνοντας με ψωμί.
Ψήνουμε το γλυκό, σε μπεν μαρί, στους 180ο C, για 1 ώρα. Στη συνέχεια το βγάζουμε από το φούρνο και το αφήνουμε να κρυώσει λίγο πριν το ξεφορμάρουμε. Βάζουμε το υπόλοιπο ρούμι σε ένα μπρίκι, το ζεσταίνουμε και περιχύνουμε το γλυκό.