Κυριακή 15 Ιουλίου 2012

Πίτσα με φέτα, κοτόπουλο και πέστο βασιλικού






Χρόνος προετοιμασίας 55 λεπτά
Χρόνος ψησίματος 20 λεπτά
Για 2 πίτσες 8 κομματιών




Υλικά
Για τη ζύμη
350ml. χλιαρό νερό
1 φακ. Ξηρή μαγιά
1 κουτ. γλυκού ζάχαρη
500γρ. αλεύρι σκληρό, σταρένιο για ψωμί
1 κουτ. γλυκού αλάτι
2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
Για την επιφάνεια
8 κουτ. σούπας σάλτσα πέστο βασιλικού(δείτε συνταγή)
2 κρεμμύδια μέτρια, κομμένα σε ροδέλες
4 φιλέτα στήθος κοτόπουλο, βρασμένα σε αλατισμένο νερό για 45 λεπτά, στραγγισμένα και κομμένα σε μικρά κομμάτια
200γρ. φέτα, θρυμματισμένη
1 κουτ. σούπας δεντρολίβανο, φρέσκο ή ξερό, θρυμματισμένο
50ml. ελαιόλαδο


Εκτέλεση

Ετοιμάζουμε τη ζύμη. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε καλά το χλιαρό νερό, τη μαγιά και τη ζάχαρη. Αφήνουμε κατά μέρος για 15 λεπτά, μέχρι το μείγμα να αφρίσει. Σε ένα άλλο μεγάλο μπολ ή στον κάδο του μίξερ, βάζουμε το αλεύρι και το αλάτι, κάνουμε μια λακκούβα στο κέντρο και ρίχνουμε εκεί το μείγμα της μαγιάς. Ανακατεύουμε καλά όλα τα υλικά με τα χέρια ή με τον γάντζο για ζύμωμα του μίξερ.
Όταν αρχίσουν να ενώνονται καλά, τα υλικά ρίχνουμε το ελαιόλαδο και συνεχίζουμε το ζύμωμα για 8 λεπτά αν ζυμώνουμε με τα χέρια 4 λεπτά αν ζυμώνουμε με το μίξερ. Η ζύμη είναι έτοιμη όταν γίνει ελαστική αλλά να κολλά κάπως στα χέρια. Δεν προσθέτουμε όμως αλεύρι για να γίνει πιο στεγνή, γιατί θα σφίξει.
Την αφήνουμε να ξεκουραστεί για 5 λεπτά και την ξαναζυμώνουμε για άλλα 5 λεπτά, σε μια αλευρωμένη επιφάνεια. Την αφήνουμε ξανά για άλλα 5 λεπτά και τη ζυμώνουμε για τελευταία φορά άλλα 5 λεπτά. Την αλείφουμε με λίγο ελαιόλαδο, σκεπάζουμε το μπολ με διάφανη μεμβράνη και αφήνουμε τη ζύμη κατά μέρος για 30 λεπτά, μέχρι να φουσκώσει.
Τη χωρίζουμε σε 2 ίσα μέρη και ανοίγουμε το καθένα με τον πλάστη ή με τις παλάμες μας σε μια καλά αλευρωμένη επιφάνεια, σε στρογγυλές βάσεις. Βάζουμε λαδόκολλα σε 2 ταψάκια και τοποθετούμε εκεί τις βάσεις της πίτσας.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200ο C. Αλείφουμε τις βάσεις με άφθονο πέστο βασιλικού, 4 κουταλιές της σούπας στην κάθε βάση. Από πάνω σκορπίζουμε το κοτόπουλο και τις ροδέλες κρεμμυδιού, πασπαλίζουμε με τη θρυμματισμένη φέτα και το δεντρολίβανο και ραντίζουμε με το ελαιόλαδο. Ψήνουμε τις πίτσες για 20 λεπ΄τα την κάθε μία, μέχρι να ροδίσουν η ζύμη και το κοτόπουλο και να λιώσει το τυρί.


Πηγή: Περιοδικό«Στην κουζίνα με την Ντίνα», Ντίνα Νικολάου