Τετάρτη 18 Ιουλίου 2012

Σουβλάκια χοιρινά με πουρέ αβοκάντο και ρύζι





Χρόνος προετοιμασίας 30 λεπτά
Χρόνος ψησίματος 15 λεπτά
Για 4 άτομα


Υλικά
1 κιλό ψαρονέφρι
1 φλιτζ. καφέ ελαιόλαδο
1 κουτ. σούπας ρίγανη
Χυμό από 1 ½ λεμόνι
Αλάτι, πιπέρι
Για τον πουρέ αβοκάντο
5 αβοκάντο ώριμα
Χυμό από 1 λεμόνι
1 κρεμμύδι λιωμένο στο μίξερ
1 ντομάτα ώριμη, ψιλοκομμένη
1 φλιτζ. καφέ μαϊντανό, ψιλοκομμένο
Για το ρύζι
1 ποτ. νερού ρύζι μπασμάτι
2 κουτ. σούπας βούτυρο γάλακτος
1 κουτ. σούπας τζίντζερ φρέσκο, ψιλοκομμένο
αλάτι


Εκτέλεση

Ετοιμάζετε τον πουρέ αβοκάντο. Κόβετε κατά μήκος τα αβοκάντο στη μέση. Πετάτε τα κουκούτσια και με ένα κουταλάκι βγάζετε τη σάρκα τους και τη ρίχνετε σε ένα μπολ. Περιχύνετε με το χυμό λεμονιού και προσθέτετε το λιωμένο κρεμμύδι.
Μεταφέρετε το μείγμα στο μπλέντερ και το πολτοποιείτε. Αδειάζετε τον πουρέ στο μπολ και αλατίζετε. Προσθέτετε την ψιλοκομμένη ντομάτα και τον ψιλοκομμένο μαϊντανό. Ανακατεύετε καλά και φυλάτε τον πουρέ αβοκάντο στο ψυγείο.
Παίρνουμε το ψαρονέφρι και το κόβετε σε μικρά κομμάτια. Τα βάζετε σε ένα μπολ και τα μαρινάρετε με το ελαιόλαδο, τη ρίγανη και το χυμό λεμονιού, για 20 λεπτά. Περνάτε τα κομμάτια σε καλαμάκια για σουβλάκι και ψήνετε το ψαρονέφρι σε αντικολλητικό τηγάνι χωρίς να προσθέσετε λιπαρή ουσία ή στο γκριλ για 10 λεπτά περίπου, μέχρι να ροδοκοκκινίσουν. Τα αλατίζετε και τα πιπερώνετε.
Ετοιμάζουμε το ρύζι. Πλένετε καλά το ρύζι σε μια λεκάνη με άφθονο, κρύο νερό. Το ξεβγάζετε τρεις φορές και το στραγγίζετε καλά. Σε μια κατσαρόλα ρίχνετε το βούτυρο γάλακτος και το φρέσκο τζίντζερ ψιλοκομμένο. Αφήνετε να ζεσταθούν καλά και σοτάρετε το τζίντζερ μέσα στο φρέσκο βούτυρο μέχρι να βγάλει όλο του το άρωμα.
Ρίχνετε μέσα το ρύζι και ανακατεύετε καλά, προσθέτετε σιγά σιγά τόσο χλιαρό νεράκι όσο να σκεπάσει το ρύζι και να το ξεπεράσει ένα δάχτυλο από πάνω. Αφήνετε να πάρει βράση, ρίχνετε λίγο αλάτι, ανακετεύετε, σκεπάζετε την κατσαρόλα και μαγειρεύετε για 3 λεπτά. Σβήνετε τη φωτιά και αφήνετε το ρύζι να τραβήξει τα υγρά του.
Σερβίρετε το φαγητό βάζοντας 2 σουβλάκια χοιρινά, δεξιά πουρέ αβοκάντο και αριστερά το αρωματικό ρύζι.


Πηγή: Περιοδικό«Olive», Ηλίας Μαμαλάκης