Παρασκευή 27 Ιουλίου 2012

Υγιεινές συμβουλές


*     


   Διαβάστε προσεκτικά τις ετικέτες με τα συστατικά κάθε τροφίμου. Ιδού με σειρά επικινδυνότητας τα απαγορευμένα, καρκινογόνα, επικίνδυνα, ύποπτα Ε:

Απαγορευμένα Ε103, Ε105, Ε111, Ε121, Ε125, Ε126, Ε130, Ε181. Καρκινογόνα Ε131, Ε210, Ε211, Ε212, Ε213, Ε214, Ε215, Ε217, Ε239, Ε330, Επικίνδυνα Ε123, Ε110, Ε102. Κακά για τη χοληστερίνη Ε320, Ε321 Ύποπτα για δερματικές παθήσεις και εκζέματα Ε230, Ε231, Ε232, Ε233, Ε311, Ε312. Η λίστα εκδόθηκε από το νοσοκομειακό κέντρο Chaumont της Γαλλίας.
*      Μαγειρέψτε και τηγανίστε με έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
*      Πετάξτε τις φριτέζες. Με το τηγάνι απαιτείτε μικρότερη ποσότητα λαδιού και το αλλάζουμε συχνότερα.
*      Αποφύγετε τις έτοιμες σάλτσες και τα κατεψυγμένα φαγητά.
*      Περιορίστε την κατανάλωση σοκολάτας. Το κακάο καλλιεργείται πλέον με επικίνδυνα φυτοφάρμακα.
*      Τρώτε μαύρο ή πλήρες ψωμί
*      Τρώτε πλήρεις και όχι επεξεργασμένες τροφές, π.χ light.
*      Αγοράζετε φρούτα και λαχανικά στην εποχή τους.
*      Κόβετε τα λαχανικά σε μεγάλα κομμάτια και με το χέρι, για να διατηρείται μεγάλο ποσοστό των θρεπτικών συστατικών.
*      Αποφεύγετε τα τρόφιμα που έχουν υποβληθεί σε διάφορες ακτινοβολίες με κοβάλτιο-60 ή καίσιο-137, ώστε να κρατήσουν περισσότερες μέρες στα ράφια.
*      Αποφεύγετε τις τροφές σε κονσέρβες.
*      Αποφεύγετε τη ζωική ζελατίνη (κύβους), που παρασκευάζεται από τα υπολείμματα των ζωικών χόνδρων και οστών των ζώων.
*      Μην αγοράζετε επεξεργασμένα κρέατα.
*      Μην χρησιμοποιείτε αλουμινόχαρτο όταν μαγειρεύετε.
*      Προσέξτε την ποιότητα του γάλακτος και των γαλακτοκομικών προϊόντων που καταναλώνετε. Το γάλα είναι μια από τις πιο αλλεργιογόνες τροφές. Η ορμόνη BST που χρησιμοποιείται για παράδειγμα συντελεί στην αύξηση της ποσότητας του γάλακτος που παράγει κάθε αγελάδα κατά 20%.