Παρασκευή 10 Αυγούστου 2012

Γλύκισμα με κρέμα ανθότυρου






Χρόνος ψησίματος 30 λεπτά
Χρόνος προετοιμασίας 30 λεπτά
Για 6 άτομα




Υλικά
Για το παντεσπάνι
6 αυγά
1 ½ φλιτζ. τσαγιού ζάχαρη
1 ½ φλιτζ. τσαγιού αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
1 βανίλια σκόνη
Για την κρέμα ανθότυρου
350γρ. ανθότυρο
¾ φλιτζ. τσαγιού ζάχαρη άχνη + 3 κουτ. σούπας επιπλέον
2 βανίλιες σκόνη
4 κρόκοι αυγών
1 ½ φλιτζ. τσαγιού κρέμα γάλακτος
2 φλιτζ. τσαγιού κεράσια, χωρίς κουκούτσια κομμένα στη μέση
1 ½ φλιτζ. τσαγιού καρύδα τριμμένη



Εκτέλεση

Ετοιμάζουμε το παντεσπάνι. Χτυπάμε με το μίξερ τα αυγά με τη ζάχαρη, μέχρι να φτιάξουμε ένα μείγμα αφράτο και ανοιχτόχρωμο. Προσθέτουμε σταδιακά το αλεύρι, ανακατεύοντας το μείγμα με μια πλαστική σπάτουλα ή με μια ξύλινη κουτάλα, μέχρι να γίνει ομοιόμορφο. Τέλος ρίχνουμε τη βανίλια και ανακατεύουμε καλά.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180ο C. Βουτυρώνουμε ελαφρώς ένα ταψάκι. Αδειάζουμε εκεί το μείγμα και ισιώνουμε την επιφάνεια με τη ράχη ενός κουταλιού. Ψήνουμε για 30 λεπτά, μέχρι να ροδίσει απαλά. Το βγάζουμε από το φούρνο, το αφήνουμε να κρυώσει για 5 λεπτά και το ξεφορμάρουμε πάνω σε μια σχάρα για να κρυώσει τελείως. Στη συνέχεια με ένα μακρύ μαχαίρι το κόβουμε οριζοντίως στη μέση, δημιουργώντας 2 δίσκους.
Με ένα στρογγυλό κουππάτ ή με το στόμιο ενός φλιτζανιού του τσαγιού κόβουμε 6 μικρούς δίσκους από κάθε παντεσπάνι. Έτσι έχουμε συνολικά 12 μικρά δισκάκια από παντεσπάνι.
Σε ένα μεγάλο μπολ βάζουμε το ανθότυρο, το ½ φλιτζάνι τσαγιού ζάχαρη και τη βανίλια και τα χτυπάμε με το μίξερ χειρός μέχρι να γίνουν ένα αφράτο μείγμα. Προσθέτουμε τους κρόκους και 3 κουταλιές σούπας από την κρέμα γάλακτος και συνεχίζουμε το χτύπημα για μερικά ακόμη λεπτά, μέχρι το μείγμα να γίνει αφράτο.
Σε ένα άλλο μπολ χτυπάμε με το μίξερ την υπόλοιπη κρέμα γάλακτος με τις 2 κουταλιές επιπλέον άχνη, μέχρι να φτιάξουμε μια σφιχτή σαντιγί. Την αδειάζουμε στο μπολ με το μείγμα του ανθότυρου και ανακατεύουμε με μια σπάτουλα.
Σε 6 δισκάκια από το παντεσπάνι στρώνουμε τη μισή κρέμα ανθότυρου. Από πάνω βάζουμε μια παχιά στρώση από κεράσια. Σκεπάζουμε με τα άλλα 6 δισκάκια από παντεσπάνι και επάνω τους απλώνουμε την υπόλοιπη κρέμα ανθότυρου. Πασπαλίζουμε με άφθονη τριμμένη καρύδα. Διακοσμούμε με κομμένα κεράσια και σερβίρουμε.


Πηγή: Περιοδικό «Στην κουζίνα με την Ντίνα», Ντίνα Νικολάου