Πέμπτη 16 Αυγούστου 2012

Ρολά μελιτζάνας με μοσχάρι από τη Μήλο






Χρόνος ψησίματος 1 ώρα και 40 λεπτά
Χρόνος προετοιμασίας 30 λεπτά
Για 3 άτομα



Υλικά
600γρ. μοσχάρι, κομμένο σε μικρά κομμάτια
3 μελιτζάνες φλάσκες, κομμένες σε φέτες
5 ώριμες ντομάτες, τριμμένες
1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
2 φλιτζ. τσαγιού φέτα, τριμμένη
Ρίγανη ή βασιλικό
1 κουτ. γλυκού ζάχαρη
½ φλιτζ. τσαγιού ελαιόλαδο
Αλάτι, πιπέρι


Εκτέλεση

Σε μια κατσαρόλα βάζετε το ελαιόλαδο και το τριμμένο κρεμμύδι και τα σοτάρετε μαζί με το μοσχάρι. Προσθέτετε τις ντομάτες τριμμένες, το αλάτι, το πιπέρι, τη ζάχαρη και τη ρίγανη ή το βασιλικό. Προσθέτετε 2 φλιτζάνια τσαγιού νερό ζεστό και αφήνετε να σιγοβράσει το κρέας για 1 ώρα μέχρι να μείνει με τη σάλτσα του.
Όση ώρα βράζει το μοσχάρι, κόβετε τις μελιτζάνες σε φέτες. Τις τοποθετείτε σε τρυπητό, τις αλατίζετε και τις αφήνετε για 30 λεπτά να στραγγίσουν τα υγρά τους. Στη συνέχεια τις ξεπλένετε να φύγει το αλάτι και τις στεγνώνετε με χαρτί κουζίνας. Τις αλείφετε ελαφρώς με λίγο ελαιόλαδο και τις βάζετε στο γκριλ για 10 λεπτά. Τις αφήνετε να κρυώσουν λίγο.
Βάζετε 2-3 κομματάκια μοσχάρι στην άκρη κάθε λωρίδας μελιτζάνας, λίγη από την τριμμένη φέτα και τυλίγετε σε ρολό. Τα στερεώνετε όλα με οδοντογλυφίδες και τα τοποθετείτε σε ένα πυρέξ το ένα δίπλα στο άλλο, με την ένωση προς τα κάτω. Τα περιχύνετε με την τριμμένη ντομάτα και πασπαλίζετε με το υπόλοιπο τριμμένο τυρί. Μπορείτε να τα φυλάξετε στο ψυγείο και να τα βάλετε στο φούρνο λίγο πριν τα σερβίρετε. Ψήνετε το φαγητό στους 180ο C, σε προθερμασμένο φούρνο για 30 λεπτά.


Πηγή: Περιοδικό «Παραδοσιακές συνταγές», Μυρσίνη Λαμπράκη