Πέμπτη, 23 Αυγούστου 2012

Φανουρόπιτα





Χρόνος ψησίματος 45 λεπτά
Χρόνος προετοιμασίας 10 λεπτά
Για 1 ταψί



Υλικά
½ κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 φλιτζ. τσαγιού λάδι
1 φλιτζ. τσαγιού ζάχαρη + ζάχαρη άχνη
1 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
Χυμό από 1 μεγάλο πορτοκάλι
100γρ. σταφίδα μαύρη
100γρ. σταφίδα ξανθή
150γρ. καρύδια κοπανισμένα
1 κουτ. γλυκού κανέλα


 Εκτέλεση

Βάζουμε σε λεκάνη το λάδι, τη ζάχαρη, το μπέικιν πάουντερ, το χυμό πορτοκαλιού, τις σταφίδες τα καρύδια και την κανέλα. Ανακατεύουμε καλά μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη και ενωθούν τα υλικά.
Ρίχνουμε το αλεύρι λίγο λίγο, και ζυμώνουμε καλά, μέχρι να γίνει μια ζύμη μαλακιά. Βάζουμε την φανουρόπιτα σε λαδωμένο ταψί, τη στρώνουμε να έχει παντού το ίδιο πάχος και την ψήνουμε για 45 λεπτά στους 180ο C.
Όταν τη βγάλουμε, την πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη, την κόβουμε σε κομμάτια και την έχουμε έτοιμη να την προσφέρουμε.


* Είναι μια νηστίσιμη πίτα που φτιάχνεται στην μνήμη του Αγίου Φανουρίου, 27/08 και προσφέρεται στους πιστούς ως ευλογία. Περιέχει συνήθως 9 υλικά.