Σάββατο 20 Οκτωβρίου 2012

Ψητός σολομός με σάλτσα βούτυρου



Χρόνος προετοιμασίας 15 λεπτά

Χρόνος ψησίματος 15 λεπτά
Για 4 άτομα


Υλικά
4 φέτες σολομού
Για το μαρινάρισμα
3 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
2 κουτ. σούπας λεμόνι
αλάτι, πιπέρι
Για τη σάλτσα
1 ποτ. κρασιού λευκό ξίδι
1 ποτ. κρασιού κρασί λευκό
1 κρεμμύδι μεγάλο, λιωμένο
100γρ. βούτυρο αγελάδος
1 φλιτζ. τσαγιού κρέμα γάλακτος
αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση

Μαρινάρετε το σολομό με το λάδι, το λεμόνι και το αλατοπίπερο, για 10 λεπτά. Τον ψήνετε στη σχάρα του φούρνου στους 200ο C, για 15 λεπτά και από τις 2 μεριές.
Ετοιμάζετε τη σάλτσα. Σε ένα κατσαρολάκι, βράζετε το κρασί, το ξύδι και το κρεμμύδι σε μέτρια φωτιά. Όταν ο όγκος των υλικών μείνει στο μισό, βγάζετε από τη φωτιά το κατσαρολάκι, ρίχνετε μέσα το βούτυρο κομμένο σε κύβους και το δουλεύετε γρήγορα να ομογενοποιηθεί.
Ρίχνετε μέσα και την κρέμα γάλακτος, αλατοπιπερώνετε και ξαναβάζετε το κατσαρολάκι στη φωτιά να πάρει μια βράση. Σερβίρετε τον ψητό σολομό μαζί με βραστές πατάτες και τον περιχύνετε με τη βουτυράτη σάλτσα.

Πηγή: Περιοδικό «Olive, Ηλίας Μαμαλάκης»