Τρίτη 23 Οκτωβρίου 2012

Γκούλας

Γκούλας
Χρόνος προετοιμασίας 30 λεπτά
Χρόνος ψησίματος 1 ώρα και 30 λεπτά
Για 4 άτομα
Ουγγρική συνταγή


ΥΛΙΚΑ
¼ κούπας λάδι
1 ½ κιλού χοιρινή σπάλα σε κύβους χωρίς κόκαλα και λίπος
1 κουταλιά σούπας πάπρικα
1 κουταλιά σούπας αλεύρι
2 κούπες ζωμό κρέατος
¼ κούπας βούτυρο
1 μεγάλο κρεμμύδι σε φέτες
2 μέτρια καρότα σε φέτες
2 φύλλα δάφνης
1 κουταλάκι γλυκού θυμάρι
400γρ. ντοματάκια ψιλοκομμένα
2 κουταλιές σούπας πελτέ ντομάτας
1 κουταλιά σούπας χυμό λεμόνι
2 μεγάλες πατάτες σε κύβους
16 κρεμμυδάκια για στιφάδο καθαρισμένα και ζεματισμένα
Αλάτι/πιπέρι
3 κουταλιές ξινή κρέμα ή γιαούρτι

Εκτέλεση
Σε μια κατσαρόλα ζεστάνετε το λάδι και σοτάρετε το κρέας, ώσπου να ροδίσει απ’ όλες τις πλευρές. Χαμηλώστε τη φωτιά, πασπαλίστε με την πάπρικα και το αλεύρι και ανακατέψτε το κρέας επάνω στη φωτιά για 3 λεπτά. Ρίξτε το ζωμό και ανακατέψτε ελαφρά. Μεταφέρετε το σ’ ένα σκεύος για γιουβέτσι. Σε μια άλλη κατσαρόλα ζεστάνετε το βούτυρο και σοτάρετε ελαφρά το κρεμμύδι και το καρότο. Προσθέστε τα μυρωδικά, τις ντομάτες, τον πελτέ, το χυμό λεμονιού, τις πατάτες, τα κρεμμυδάκια, αλάτι και πιπέρι. Ανακατέψτε και αδειάστε τα στο γιουβέτσι με το κρέας. Σκεπάστε και ψήστε στο φούρνο στους 150ο C για 1 ώρα και 30 λεπτά. Αν έχει μαλακώσει το κρέας ψήστε για 10 λεπτά ακόμα ξεσκέπαστο, και μετά βγάζουμε από το φούρνο. Πριν σερβίρετε αφαιρέστε τα φύλλα δάφνης, πασπαλίστε με ψιλοκομμένο μαϊντανό και ρίξτε την ξινή κρέμα μέσα στο φαγητό ή σε μπολάκι δίπλα.