Παρασκευή 5 Οκτωβρίου 2012

Κιμαδορολά με φύλλο







Χρόνος προετοιμασίας 30 λεπτά
Χρόνος μαγειρέματος 55 λεπτά
Για 6 άτομα


Υλικά
Για τα ρολά
1 πακ. φύλλα κρούστας
100ml. ελαιόλαδο
1 φλιτζ. τσαγιού σουσάμι, καβουρδισμένο στο γκριλ για 5 λεπτά
1 αυγό, χτυπημένο με 1 κουτ. σούπας γάλα
Για τη γέμιση
100ml. ελαιόλαδο
700γρ. μοσχαρίσιο κιμά
3 κρεμμυδάκια φρέσκα, ψιλοκομμένα
2 πράσα, μόνο το λευκό μέρος, ψιλοκομμένα
2 καρότα, τριμμένα
1 φλιτζ. τσαγιού δυόσμο, ψιλοκομμένο
1 φλιτζ. τσαγιού κεφαλοτύρι, τριμμένο
2 φλιτζ. τσαγιού φέτα μαλακή, θρυμματισμένη
3 αυγά
1 πρέζα μοσχοκάρυδο
Αλάτι, πιπέρι


Εκτέλεση

Ετοιμάζουμε πρώτα τη γέμιση. Σε μέτρια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε δυνατή φωτιά και σοτάρουμε τον κιμά για 7 λεπτά, μέχρι να στεγνώσει και να γίνει σπυρωτός. Προσθέτουμε τα φρέσκα κρεμμυδάκια, τα πράσα και τα καρότα και ρίχνουμε 1 κουταλιά της σούπας νερό. Συνεχίζουμε το μαγείρεμα για 3 λεπτά ακόμα, μέχρι να μείνει ελάχιστο λάδι.
Αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε το δυόσμο, το κεφαλοτύρι, τη φέτα τα αυγά, το μοσχοκάρυδο, αλάτι και πιπέρι. Ανακατεύουμε πολύ καλά. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180ο C. Λαδώνουμε ελαφρώς ένα μεγάλο ταψί. Χωρίζουμε το μείγμα του κιμά σε 4 ίσα μέρη.
Πάνω σε μια καθαρή και επίπεδη επιφάνεια απλώνουμε 3 φύλλα κρούστας, το ένα πάνω στο άλλο και το καθένα ελαφρώς λαδωμένο και πασπαλισμένο με 1 κουταλιά της σούπας σουσάμι. Απλώνουμε το 1 μέρος του κιμά κατά μήκος και τυλίγουμε σε ρολό, γυρίζοντας τα πλαϊνά άκρα των φύλλων προς τα μέσα. Βάζουμε το ρολό στο ταψί και συνεχίζουμε τη διαδικασία με τα άλλα φύλλα.
Αλείφουμε τα ρολά με το χτυπημένο αυγό και βάζουμε το ταψί στο μεσαίο ράφι του φούρνου. Ψήνουμε τα κιμαδορολά για 45 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν. Τα σερβίρουμε ζεστά, κομμένα σε φέτες, και συνοδεύουμε με πράσινη σαλάτα.



Πηγή: Περιοδικό «Στην κουζίνα με την Ντίνα», Ντίνα Νικολάου