Τετάρτη 28 Νοεμβρίου 2012

Ιμάμ Μπαϊλντί


Ιμάμ Μπαϊλντί


Χρόνος προετοιμασίες 1 ώρα 30 λεπτά
Χρόνος μαγειρέματος 1 ώρα
Για 6 άτομα


Υλικά
1 ½ κιλό μελιτζάνες αργείτικες
3 κρεμμύδια σε φέτες
6 φρέσκες ντομάτες ψιλοκομμένες ή 1 κουτί κονκασέ
1 κουταλιά πελτέ ντομάτας
1 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
1 ½ φλιτζάνι ελαιόλαδο
1 κουταλάκι γλυκού κοφτό ζάχαρη
Αλάτι/πιπέρι

Εκτέλεση

Καθαρίζετε τις μελιτζάνες αφαιρώντας το κοτσάνι τους, τις πλένετε καλά. Με ένα μαχαίρι κάνετε δυο σχισμές, όχι πολύ βαθιές, σε κάθε μελιτζάνα σχηματίζοντας ένα σταυρό. Τις αλατίζετε, φροντίζοντας το αλάτι να μπει και στις σχισμές και τις αφήνετε σε σουρωτήρι για 30 λεπτά.
Στη συνέχεια τις πλένετε και τις στύβετε με τα χέρια σας να φύγει καλά το νερό. Ζεσταίνετε το μισό ελαιόλαδο σε φαρδύ τηγάνι και τηγανίζετε ελαφρά τις μελιτζάνες να μαραθούν από όλες τις πλευρές. Τις βγάζετε από το τηγάνι και τις αφήνετε σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας να στραγγίσουν από το λάδι τους.
Βάζετε το υπόλοιπο λάδι σε κατσαρολάκι και τσιγαρίζετε τα κρεμμύδια να μαραθούν ελαφρά. Προσθέτετε τις ντομάτες, τον πελτέ αραιωμένο σε λίγο νερό και τον μαϊντανό. Αλατοπιπερώνετε, προσθέτετε τη ζάχαρη και αφήνετε τη σάλτσα να σιγοβράσει για 10 λεπτά.
Μ’ ένα κουτάλι γεμίζετε μια – μία τις μελιτζάνες με το μείγμα των κρεμμυδιών και τις τοποθετείτε σε ταψάκι ή πυρέξ. Τις αλατοπιπερώνετε και αν έχει περισσέψει σάλτσα τη ρίχνετε πάνω τους, αλλιώς ρίξτε λίγο ζεστό νερό. Βάζετε το φαγητό σε προθερμασμένο φούρνο και το ψήνετε στους 180ο C για 1 ώρα, μέχρι να μαλακώσουν οι μελιτζάνες και να μείνουν με το λάδι τους.

*Μπορείτε να πασπαλίσετε το φαγητό με λίγη τριμμένη φρυγανιά πριν το βάλετε στο φούρνο, για να κάνει μια ωραία κρούστα. Για να δώσετε περισσότερο άρωμα και γεύση στο φαγητό σας μπορείτε να προσθέσετε 1 ματσάκι δυόσμο ψιλοκομμένο.


Πηγή: Συνταγές Νίκου Τσελεμεντέ