Παρασκευή, 23 Νοεμβρίου 2012

Κρεμμυδόρυζο


Κρεμμυδόρυζο



Χρόνος προετοιμασίας 15 λεπτά
Χρόνος μαγειρέματος 1 ώρα και 10 λεπτά
Για 4 άτομα


Υλικά
2 κ.σ. ελαιόλαδο
2 μεγάλα κόκκινα κρεμμύδια, το ένα πολτοποιημένο και το άλλο κομμένο σε λεπτές λωρίδες
1½ κ.κ. ξερό δενδρολίβανο, τριμμένο
1½ κ.κ. ξερό φασκόμηλο, τριμμένο
1½ κ.κ. ξερό βασιλικό, τριμμένο
350 γραμμ. ρύζι για ρυζότο (arborio ή nano)
200 ml κόκκινο κρασί (Ξινόμαυρο κατά προτίμηση)
αλάτι και πιπέρι, φρεσκοτριμμένο
1½ λίτρο ζωμό κρέατος ή λαχανικών, σε θερμοκρασία βρασμού
100 γραμμ. παρμεζάνα, τριμμένη
2 κ.σ. φρέσκο βούτυρο
2 κ.σ. μαϊντανό, ψιλοκομμένο

Εκτέλεση
Βάζουμε το λάδι σε μία μεγάλη κατσαρόλα και το ζεσταίνουμε σε μέτρια ως δυνατή φωτιά. Ρίχνουμε μέσα τα κρεμμύδια, το δενδρολίβανο, το φασκόμηλο και τον βασιλικό, ανακατεύουμε, χαμηλώνουμε τη φωτιά, σκεπάζουμε την κατσαρόλα με το καπάκι της και αφήνουμε τα υλικά να μαλακώσουν, για περίπου 15 λεπτά, ανακατεύοντας πού και πού. Προσθέτουμε το ρύζι και ανακατεύουμε καλά. Περιχύνουμε με το κρασί, αλατοπιπερώνουμε και σιγοβράζουμε ώσπου να εξατμιστεί το αλκοόλ. Προσθέτουμε 1 κουτάλα καυτό ζωμό, ανακατεύουμε και αφήνουμε να απορροφηθούν εντελώς τα υγρά, ανακατεύοντας συχνά. Συνεχίζουμε την ίδια διαδικασία ώσπου να τελειώσει όλος ο ζωμός. Η διαδικασία κρατάει περίπου 18 λεπτά. Πασπαλίζουμε με παρμεζάνα, προσθέτουμε το βούτυρο, ανακατεύουμε πολύ καλά, σκεπάζουμε την κατσαρόλα και αφήνουμε για 2 λεπτά, έτσι ώστε το τυρί να λιώσει και να ενοποιηθεί με το ριζότο. Σερβίρουμε αμέσως, πασπαλίζοντας με τον μαϊντανό.
 
 Tip
• Φτιάξτε τον δικό σας ζωμό εύκολα βράζοντας ό,τι λαχανικό έχετε στο ψυγείο σας και προσθέτοντας, αν θέλετε, 1 μοσχαρίσιο κομμάτι από ποντίκι ή λίγο κοτόπουλο χωρίς αλάτι. Όταν κρυώσει, χωρίστε τον ζωμό σε μικρά σακουλάκια φαγητού ή σε παγοκυψέλες και βάλτε τα στην κατάψυξη. Έτσι θα έχετε έτοιμο σπιτικό ζωμό όποια ώρα τον χρειαστείτε.


Πηγή: ΒΗΜΑgourmet, της Μίνας Κακανιά