Πέμπτη, 8 Νοεμβρίου 2012

Καρυδόπιτα


Χρόνος προετοιμασίας 20 λεπτά

Χρόνος ψησίματος 40  λεπτά
Για 1 ταψί


Υλικά
½ κιλό καρυδόψιχα
30 κουτ. σούπας ζάχαρη
¾ κιλού φρυγανιές
15 αυγά
2 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
2 βανίλιες
1 κουτ. γλυκού κανελογαρίφαλο
1 ποτ. κρασιού κονιάκ
Για το σιρόπι
¾ κιλού ζάχαρη
4 ποτ. νερό


Εκτέλεση

Κοπανάμε την καρυδόψιχα και μετράμε 30 κουταλιές της σούπας. Κοπανάμε και τις φρυγανιές, μετράμε και από αυτές 30 κουταλιές της σούπας και τις περνάμε από το κόσκινο.
Χωρίζουμε τους κρόκους από τα ασπράδια, και δουλεύουμε τη ζάχαρη με τους κρόκους μέχρι να αφρατέψει το μείγμα. Χτυπάμε τα ασπράδια σε μαρέγκα και τα προσθέτουμε στο μείγμα των κρόκων.
Προσθέτουμε το μπέικιν, την καρυδόψιχα, τις βανίλιες, τα κανελογαρύφαλα, το κονιάκ και τη φρυγανιά. Τα δουλεύουμε όλα μαζί, ώσπου να γίνουν ένα ομοιόμορφο μείγμα.
Το αδειάζουμε και το στρώνουμε σε βουτυρωμένο ταψί και το ψήνουμε στους 180ο C, για 30 με 40 λεπτά. Για να βεβαιωθούμε ότι είναι έτοιμο βυθίζουμε μια οδοντογλυφίδα. Αν βγει στεγνή η καρυδόπιτα μας είναι έτοιμη.
Μόλις βγάλουμε την καρυδόπιτα από το φούρνο, έχουμε έτοιμο το σιρόπι μας που το έχουμε βράσει προηγουμένως, και την περιχύνουμε. Αν θέλουμε μπορούμε να σερβίρουμε την καρυδόπιτα μας με σαντιγί ή με παγωτό βανίλια.