Τρίτη 18 Δεκεμβρίου 2012

Μακεδονίτικο αγριογούρουνο στο φούρνο


Μακεδονίτικο αγριογούρουνο στο φούρνο

Χρόνος προετοιμασίας 30 λεπτά
Χρόνος αναμονής 3 ημέρες
Χρόνος μαγειρέματος 2 ώρες
Για 4 άτομα


Υλικά
2 ½ κιλά αγριογούρουνο μπούτι (με το κόκαλο)
1 φλιτζάνι καφέ μέλι
1 φλιτζάνι καφέ πικάντικη μουστάρδα
3 νεροπότηρα από τη μαρινάδα
Αλάτι
Για τη μαρινάδα
2 λίτρα κόκκινο Αγιωργίτικο κρασί
6 σκελίδες σκόρδο, κομμένο στη μέση
4 μέτρια κρεμμύδια, κομμένα στη μέση
1 κλαράκι σέλινο
2 καρότα, κομμένα σε ροδέλες
2 ντομάτες, κομμένες στα τέσσερα
1 κουτ. σούπας κόκκοι μαύρου πιπεριού
10 κόκκοι μπαχάρι
1 κλαράκι κανέλα
1 κουτ. γλυκού γαρύφαλλα

Εκτέλεση

Αρχίζετε το μαρινάρισμα 3 ημέρες προτού μαγειρέψετε το αγριογούρουνο. Χωρίς να το πλύνετε, το βάζετε σε μια βαθιά λεκάνη, ρίχνετε μέσα όλα τα υλικά της μαρινάδας και αδειάζετε από πάνω το κρασί (πρέπει να είναι αρκετό για να σκεπάσει όλο το κρέας). Σκεπάζετε με διάφανη μεμβράνη και βάζετε ένα βάρος από πάνω για να μείνει το κρέας μέσα στη μαρινάδα. Τοποθετείτε τη μαρινάδα με το κρέας στο ψυγείο (στα χαμηλά ράφια) και το αφήνετε για 3 ημέρες.
Όταν έρθει η μέρα του μαγειρέματος, βγάζετε τη λεκάνη από το ψυγείο. Βγάζετε το κρέας από μέσα και, χωρίς να το σκουπίσετε, το ακουμπάτε πάνω σε απορροφητικό χαρτί. Μαζεύετε όλα τα λαχανικά με μια τρυπητή κουτάλα και τα τοποθετείτε μέσα σε ένα ταψί. Αλατίζετε το κρέας και τα τοποθετείτε μέσα στο ταψί και επάνω στα λαχανικά.
Σε ένα μπολ αναμιγνύετε το μέλι με τη μουστάρδα μαζί με 1 κουταλιά από τη μαρινάδα. Τα δουλεύετε με ένα κουτάλι να γίνουν ομοιογενές μείγμα και με αυτό αλείφετε το κρέας. Αδειάζετε μέσα στο ταψί τα 2 νεροπότηρα μαρινάδα που έχετε μαζέψει, χωρίς να ξεπλύνετε το κρέας. Σκεπάζετε το ταψί  με αλουμινόχαρτο και ψήνετε για 1 ώρα και 30 λεπτά, στους 180ο C, περιχύνοντας που και που το κρέας με τη μαρινάδα. Τέλος, ξεσκεπάζετε το κρέας από το αλουμινόχαρτο και ψήνετε για άλλα 30 λεπτά, μέχρι να ροδοκοκκινίσει. Το σερβίρετε σε μια πιατέλα, κομμένο σε φέτες και περιχυμένο με τη σάλτσα του ταψιού που θα συγκεντρώσετε σε ένα μπολ. Μπορείτε να το συνοδεύσετε με ένα άσπρο βουτυράτο ρύζι.


 Πηγή: «Ευκολία στην κουζίνα» εκδ. DeAGOSTINI