Δευτέρα, 31 Δεκεμβρίου 2012

Τριγωνάκια με κιμά κοτόπουλου





Χρόνος προετοιμασίας 35 λεπτά
Χρόνος ψησίματος 20 λεπτά
Για 24 κομμάτια


Υλικά
1 πακ. παραδοσιακό φύλλο για πίτες
¾ φλιτζ. σησαμέλαιο
500γρ. κιμά από φιλέτο κοτόπουλο
1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένο
1 πράσινη πιπεριά, σε κυβάκια
1 κόκκινη πιπεριά, σε κυβάκια
1 κουτ. σούπας φρέσκο τζίντζερ ξυσμένο
1 κουτ. γλυκού κουρκουμά
½ κουτ. γλυκού καρδάμωμο κοπανισμένο
1 ποτ. κρασιού κρασί λευκό
1 κουτ. σούπας πελτέ ντομάτας, διαλυμένο σε 1 ποτ. κρασιού νερό
1 φλιτζ. κόλιανδρο φρέσκο ή μαϊντανό, ψιλοκομμένο
2 κουτ. σούπας γιαούρτι
2 αβγά
Αλάτι, πιπέρι
Για τη σάλτσα γιαουρτιού
300γρ. γιαούρτι στραγγιστό πλήρες ή 2% λιπαρά
½ κουτ. γλυκού σκόρδο σκόνη
1 φλιτζ. καφέ ελαιόλαδο
Λίγο κόλιανδρο ή δυόσμο, ψιλοκομμένο
Λίγο σουμάκι
Αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση

Ετοιμάζουμε τη σάλτσα γιαουρτιού ανακατεύοντας όλα τα υλικά μαζί και την αφήνουμε στο ψυγείο μέχρι το σερβίρισμα.
Μέσα σε ένα τηγάνι σοτάρουμε με λίγο από το σησαμέλαιο το κρεμμύδι, το σκόρδο και τις πιπεριές και προσθέτουμε τον κιμά κοτόπουλου. Συνεχίζουμε να σοτάρουμε ανακατεύοντας με ξύλινη κουτάλα για να διαλυθεί και να μη σβολιάσει ο κιμάς. Όταν αλλάξει χρώμα προσθέτουμε το τζίντζερ και τα μπαχαρικά και σοτάρουμε για λίγο ακόμα να βγάλουν τα αρώματα τους.
Σβήνουμε με το κρασί, αλατοπιπερώνουμε και προσθέτουμε τον πελτέ. Σιγοβράζουμε τον κιμά για 10 λεπτά ακόμα και τραβάμε το τηγάνι από τη φωτιά όταν στεγνώσει ο κιμάς. Τον αφήνουμε να κρυώσει και στη συνέχεια προσθέτουμε τον κόλιανδρο ή τον μαϊντανό, τα αβγά και το γιαούρτι.
Τοποθετούμε μπροστά μας τα φύλλα και προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180ο C. Με δυο βαθιές κάθετες τομές χωρίζουμε τα φύλλα σε τρεις λωρίδες. Τις τοποθετούμε τη μία πάνω στην άλλη και στη συνέχεια με ένα πινέλο τις αλείφουμε μία μία με σησαμέλαιο και τοποθετούμε στο κάτω μέρος τους από μια κουταλιά κιμά.
Παίρνουμε την κάτω δεξιά γωνία του φύλλου, την περνάμε πάνω από τη γέμιση και την ακουμπάμε πάνω αριστερά δημιουργώντας ένα τρίγωνο. Συνεχίζουμε να τυλίγουμε τα φύλλα τριγωνάκια και τα αραδιάζουμε σε ταψί στρωμένο με λαδόκολλα. Τα αλείφουμε ξανά με λίγο σησαμέλαιο και τα ψήνουμε στους 180ο C, για 20 λεπτά περίπου, μέχρι να ροδοκοκκινίσουν.
Τα σερβίρουμε ζεστά μαζί με τη δροσερή σάλτσα γιαουρτιού που έχουμε φτιάξει.

Πηγή: Περιοδικό «Olive», Ιωάννα Σταμούλου