Κυριακή 13 Ιανουαρίου 2013

Κοτόπιτα με τραχανά







Χρόνος προετοιμασίας 20 λεπτά
Χρόνος μαγειρέματος 45 λεπτά
Για 6 άτομα



Υλικά
1 πακ. Παραδοσιακό φύλλο για πίτες
700γρ. φιλέτο κοτόπουλου, σε κυβάκια
1 φλιτζ. τραχανά
1 ½ φλιτζ. καφέ ελαιόλαδο
1 κρεμμύδι μεγάλο, ψιλοκομμένο
1 σκελίδα σκόρδο, ψιλοκομμένο
1 πιπεριά κόκκινη σε κυβάκια
1 πιπεριά πράσινη σε κυβάκια
½ φλιτζ. κρασί λευκό
½ φλιτζ. νερό ζεστό
πάπρικα γλυκιά
1 ½ φλιτζ. τσαγιού φέτα, χοντροτριμμένη
2 αυγά
1 φλιτζ. τσαγιού μαϊντανό, ψιλοκομμένο
αλάτι, πιπέρι
Για τα φύλλα
1 φλιτζ. τσαγιού ελαιόλαδο
1 φλιτζ. τσαγιού γάλα
2 αυγά
σουσάμι (άσπρο και μαύρο)

Εκτέλεση
Σοτάρουμε σε μεγάλο τηγάνι με λίγο από το ελαιόλαδο τα κυβάκια κοτόπουλου μέχρι να πάρουν χρώμα και τα βάζουμε στην άκρη. Προσθέτουμε στο τηγάνι το υπόλοιπο ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο και τις πιπεριές για 5 λεπτά. Ρίχνουμε ξανά το κοτόπουλο και την πάπρικα και ανακατεύουμε όλα τα υλικά μαζί στο τηγάνι.
Αλατοπιπερώνουμε και σβήνουμε με το κρασί. Όταν εξατμιστεί το οινόπνευμα ρίχνουμε τον τραχανά και το ζεστό νερό και σιγοβράζουμε μέχρι να απορροφηθούν τα υγρά από τον τραχανά. Τραβάμε το τηγάνι από τη φωτιά και αφήνουμε να κρυώσει λίγο η γέμιση. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180ο C και λαδώνουμε καλά ένα μακρόστενο ταψί. Στρώνουμε τα 4 πρώτα φύλλα λαδώνοντάς τα καλά ένα ένα.
Προσθέτουμε στη γέμιση τα αυγά, τη φέτα και το μαϊντανό και ανακατεύουμε καλά. Απλώνουμε ομοιόμορφα τη γέμιση πάνω στα φύλλα και φέρνουμε τα φύλλα που εξέχουν από τριγύρω και τα απλώνουμε πάνω στη γέμιση, λαδώνοντάς τα πάλι. Σκεπάζουμε την πίτα με τα υπόλοιπα φύλλα, τα οποία λαδώνουμε και σουρώνουμε ελαφρά έτσι ώστε να μην εξέχουν από το ταψί.
Με ένα κοφτερό μαχαίρι χαράζουμε την πίτα σε κομμάτια. Χτυπάμε το γάλα με τα αυγά και όσο ελαιόλαδο έχει περισσέψει από το άλειμμα και με μια κουτάλα περιχύνουμε όλη την πίτα. Πασπαλίζουμε με τα σουσάμια και ψήνουμε την πίτα στον προθερμασμένο φούρνο μέχρι να ροδοκοκκινίσει, περίπου 45 λεπτά.

Πηγή: Περιοδικό «Olive», Ιωάννα Σταμούλου