Τετάρτη 16 Ιανουαρίου 2013

Κρεατόσουπα αβγολέμονο





Χρόνος προετοιμασίας 30 λεπτά
Χρόνος μαγειρέματος 2 ώρες
Για 6 άτομα



Υλικά
500γρ. μοσχαρίσιο ποντίκι
3 φέτες από κότσι μοσχαρίσιο με το μεδούλι
2 καρότα
2 πατάτες
1 σελινόριζα
1 κρεμμύδι μεγάλο
2 κλαράκια σέλερι
3 κλαράκια μαϊντανό, ψιλοκομμένο
1 πράσο,ψιλοκομμένο
2 ντομάτες τριμμένες
ξύσμα από 1 λεμόνι
2/3 φλιτζ. τσαγιού χυμό λεμονιού
1 ποτ. κρασιού λευκό κρασί
2 κρόκους αυγών
2 κουτ. σούπας κορνφλάουρ
10 κόκκους πιπεριού
αλάτι χοντρό, πιπέρι
ελαιόλαδο

Εκτέλεση
Πλένουμε το κρέας και το κότσι με κρύο νερό και λίγο ξίδι. Το βάζουμε σε βαθιά κατσαρόλα και τη γεμίζουμε με χλιαρό νερό. Βράζουμε σε δυνατή φωτιά και ξαφρίζουμε με τρυπητή κουτάλα μέχρι να σταματήσει ο αφρός.
Συμπληρώνουμε αν χρειάζεται νερό ώστε το κρέας να είναι σκεπασμένο και συνεχίζουμε το βράσιμο σε μέτρια φωτιά. Μετά από 20 λεπτά ρίχνουμε το κρασί, τους κόκκους πιπεριού και συνεχίζουμε το βράσιμο σε χαμηλή φωτιά για 1 ώρα και 30 λεπτά.
Στο μεταξύ καθαρίζουμε τα λαχανικά, τα πλένουμε και τα κόβουμε σε κύβους. Αφού περάσει η ώρα βρασμού του μοσχαριού προσθέτουμε τα λαχανικά, αλατίζουμε και συνεχίζουμε το βράσιμο για ακόμα 30 λεπτά.Αφαιρούμε το κρέας και το κότσι με τρυπητή κουτάλα.
Ψιλοκόβουμε το ποντίκι και ότι κρέας έχουν τα κόκαλα. Αν το μεδούλι δεν έχει φύγει, το αφαιρούμε και το βάζουμε στη σούπα καθώς και τα κομματάκια του κρέατος. Αν η κρεατόσουπα είναι πολύ πηχτή, την αραιώνουμε με λίγο νεράκι που θα αφήσουμε να πάρει μια δυο βράσεις.
Ρίχνουμε το ξύσμα του λεμονιού και ετοιμάζουμε το αβγολέμονο. Διαλύουμε το κορνφλάουρ στο χυμό λεμονιού και τον ανακατεύουμε με τους κρόκους. Προσθέτουμε λίγο λίγο ένα φλιτζάνι από το ζωμό του φαγητού ανακατεύοντας συνεχώς και το ρίχνουμε κατόπιν στην κατσαρόλα με την κρεατόσουπα. Αφήνουμε να πάρει μια βράση ανακινώντας την κατσαρόλα. Περιχύνουμε με αγνό ελαιόλαδο.
Σερβίρουμε αμέσως και πασπαλίζουμε τη σούπα με πιπέρι και, αν θέλουμε, με λίγο φρέσκο ψιλοκομμένο μαϊντανό.

*Για το αβγολέμονο χρησιμοποιούμε μόνο τους κρόκους γιατί, αν χρειαστεί να ξαναζεσταθεί η σούπα, δεν κόβει.

Πηγή: Περιοδικό «Olive», Σιμόνη Καφίρη