Δευτέρα 21 Ιανουαρίου 2013

Στρούντελ με κιμά, πιπεριές και μπέικον





Χρόνος προετοιμασίας 20 λεπτά
Χρόνος μαγειρέματος 40 λεπτά
Για 2 στρούντελ



Υλικά
1 πακ. φύλλο κρούστας
500γρ. κιμά μοσχαρίσιο ή ανάμικτο με χοιρινό
1 πράσινη πιπεριά, σε κυβάκια
1 κόκκινη πιπεριά σε κυβάκια
1 κίτρινη πιπεριά σε κυβάκια
160γρ. γραβιέρα τριμμένη
5 φέτες μπέικον, ψιλοκομμένο
1 κρεμμύδι μεγάλο,ψιλοκομμένο
1 φλιτζ. τσαγιού μαϊντανό, ψιλοκομμένο
4 αυγά χτυπημένα
¾ φλιτζ. τσαγιού ελαιόλαδο
1 κρόκο αυγού ανακατεμένο με 1κουτ. σούπας νερό
αλάτι,πιπέρι

Εκτέλεση
Ετοιμάζουμε τη γέμιση. Ζεσταίνουμε το μισό λάδι και σοτάρουμε το κρεμμύδι. Όταν μαραθεί προσθέτετε τον κιμά και τον σοτάρουμε ανακατεύοντας με ξύλινη κουτάλα για να μη σβολιάσει. Όταν αλλάξει χρώμα ρίχνουμε το μπέικον, τις πιπεριές και σοτάρουμε για 3 λεπτά επιπλέον. Αφήνουμε τη γέμιση να κρυώσει λίγο πριν ανακατέψουμε μέσα τα αυγά, το τριμμένο τυρί, το μαϊντανό, αλάτι και πιπέρι.
Χωρίζουμε το μείγμα σε δύο μέρη. Τοποθετούμε μια πετσέτα κουζίνας στον πάγκο και απλώνουμε από πάνω μια λαδόκολλα. Στρώνουμε πάνω της κατά πλάτος τα πέντε πρώτα φύλλα κρούστας αλείφοντας τα ενδιάμεσα με ελαιόλαδο. Απλώνουμε το μισό μείγμα της γέμισης ομοιόμορφα πάνω στα φύλλα αφήνοντας περιθώριο στην κάτω πλευρά.
Διπλώνουμε την κάτω πλευρά πάνω από τη γέμιση και σηκώνουμε την κάτω άκρη της πετσέτας να αρχίσει να τυλίγεται το στρούντελ. Όταν φτάσει στην άκρη, διπλώνουμε τις 2 πλαϊνές πλευρές προς τα μέσα να σκεπαστεί η γέμιση και συνεχίζουμε να τυλίγουμε με τη βοήθεια της πετσέτας. Σηκώνουμε το στρούντελ με την πετσέτα και τη λαδόκολλα και το τοποθετούμε σε λαδωμένο ταψί με το άνοιγμα προς τα κάτω.
Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία με τα υπόλοιπα φύλλα και τη γέμιση. Αλείφουμε τα στρούντελ με τον κρόκο του αβγού και τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180ο C, για 40 λεπτά περίπου, μέχρι να πάρουν ένα χρυσαφί χρώμα. Αφήνουμε τα στρούντελ να κρυώσουν και τα κόβουμε σε φέτες.

Πηγή: Περιοδικό «Olive», Γεωργία Κοφινά