Τετάρτη 23 Ιανουαρίου 2013

Ταρτάκια με πράσο και τυρί





Χρόνος προετοιμασίας 30 λεπτά
Χρόνος μαγειρέματος 25 λεπτά
Για 18 ταρτάκια



Υλικά
9 φύλλα κρούστας
4 πράσα, μόνο το άσπρο μέρος, ψιλοκομμένα
4 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
1 σκελίδα σκόρδο, τριμμένο
400γρ. φέτα ή ανθότυρο τριμμένο
200γρ. μανούρι θρυμματισμένο
3 αυγά
½ κούπα γάλα εβαπορέ
½ κουτ. γλυκού ρίγανη ή θυμάρι
λίγο καλαμποκέλαιο για το ράντισμα

Εκτέλεση
Ετοιμάζουμε τη γέμιση. Βάζουμε τα πράσα σε μια κατσαρόλα με το λάδι και σοτάρουμε ελαφρά. Ρίχνουμε το σκόρδο και σοτάρουμε και αυτό. Προσθέτουμε το μισό γάλα και ¼ της κούπας νερό και βράζουμε για 5 λεπτά. Στραγγίζουμε καλά τα πράσα και τα ανακατεύουμε με τα αυγά, τα τυριά, το υπόλοιπο γάλα και τη ρίγανη.
Αλείφουμε με λίγο καλαμποκέλαιο της υποδοχές από 2 φόρμες για μάφινς. Απλώνουμε τα φύλλα ανα δύο στον πάγκο εργασίας, αλείφοντάς τα στα ενδιάμεσα με λίγο καλαμποκέλαιο. Κόβουμε από το κάθε διπλό φύλλο 6 τετράγωνα και τα στρώνουμε μέσα στις υποδοχές της φόρμας. Επαναλαμβάνουμε με άλλα 2 φύλλα και κόβουμε πάλι σε 6 τετράγωνα. Τα τοποθετούμε επάνω από τα προηγούμενα. Συνεχίζουμε αυτή τη διαδικασία και για τις υπόλοιπες θήκες.
Τοποθετούμε 2 κουταλιές από τη γέμιση στο κάθε ταρτάκι, διπλώνουμε τις άκρες του φύλλου προς τα μέσα και ψήνουμε τα ταρτάκια σε προθερμασμένο φούρνο στους 180ο C, για 25 λεπτά. Αν θέλουμε πριν τα ψήσουμε μπορούμε να τα καλύψουμε με σελοφάν και να τα φυλάξουμε στην κατάψυξη.

*Μπορούμε αν θέλουμε να φτιάξουμε 1 μεγάλη τάρτα σε ένα μεγάλο σκεύος και να την κόψουμε σε κομμάτια για πιο γρήγορα.

Πηγή: Περιοδικό «Real Food»