Δευτέρα, 7 Ιανουαρίου 2013

Κοτόσουπα αβγολέμονο Ζακυνθινή




Χρόνος προετοιμασίας 30 λεπτά
Χρόνος ψησίματος 1 ώρα και 20 λεπτά
Για 4 άτομα


Υλικά
2 κιλά κοτόπουλο
2 κρεμμύδια κομμένα στη μέση
Χυμό από 2 λεμόνια
2 λίτρα ζωμό κότας (δείτε συνταγή)
3 καρότα κομμένα στη μέση
½ σελινόριζα τριμμένη
1 φλιτζ. τσαγιού ρύζι καρολίνα
Αλάτι, πιπέρι
Ελαιόλαδο
4 αβγά
Τριμμένο πεκορίνο ή παρμεζάνα (για το σερβίρισμα)

Εκτέλεση

Καθαρίζετε το κοτόπουλο, αφαιρώντας τα εντόσθια, τα περιττά λίπη και κάποια πούπουλα που πιθανόν έχει. Το πλένετε. Βάζετε σε μια κατσαρόλα το ζωμό και αφού πάρει βράσει, προσθέτετε το κοτόπουλο, τα κρεμμύδια, τα καρότα, τη σελινόριζα, το αλάτι, το πιπέρι και το ελαιόλαδο. Μόλις βράσει καλά το κοτόπουλο, το βγάζετε από την κατσαρόλα, στραγγίζετε το ζωμό, τον ξαναρίχνετε στην κατσαρόλα και τον αφήνετε να πάρει βράση.
Ρίχνετε το ρύζι και το αφήνετε να βράσει. Εάν χρειαστεί, προσθέστε λίγο νερό, έτσι ώστε να μείνει μπόλικο ζουμί. Σπάτε σε γυάλινο βαθύ σκεύος τα αβγά και τα χτυπάτε ελαφρά με το σύρμα των αβγών. Ρίχνετε λίγο λίγο το χυμό λεμονιού και χτυπώντας διαρκώς, προσθέτετε σιγά σιγά το ζουμί από το φαγητό. Προσθέτετε το αβγολέμονο στην κατσαρόλα και την κουνάτε γρήγορα, με κυκλικές κινήσεις, ώστε να πάει παντού. Σερβίρετε αμέσως, ρίχνοντας από πάνω τριμμένο τυρί για περισσότερη γεύση.