Παρασκευή 1 Φεβρουαρίου 2013

Κέικ γεμιστό με αχλάδια και καρύδια







Χρόνος προετοιμασίας 20 λεπτά
Χρόνος μαγειρέματος 35 λεπτά
Για 8 άτομα


Υλικά
6 αυγά μεγάλα, χωρισμένα τα ασπράδια
3 κουτ. σούπας χλιαρό νερό
½ φλιτζ. τσαγιού ζάχαρη
1 ½ φλιτζ. τσαγιού φουντούκια, ψιλοκομμένα
1 ½ φλιτζ. τσαγιού αμύγδαλα, ψιλοκομμένα
3 μπισκότα, χοντροκομμένα
Για το σιρόπι
½ φλιτζ. τσαγιού νερό
2 κουτ. σούπας ζάχαρη άχνη
¼ φλιτζ. τσαγιού λικέρ αχλάδι ή αμαρέτο
Για τη γέμιση
½ κιλό αχλάδια, καθαρισμένα χωρίς κουκούτσια, κομμένα στα 4
2 φύλλα ζελατίνη, μουλιασμένα σε κρύο νερό
¾ φλιτζ. τσαγιού γάλα
2 κουτ. σούπας ζάχαρη
1 βανίλια
1 κρόκο αυγού
1 ¼ φλιτζ. τσαγιού πηχτή κρέμα γάλακτος
1 πορτοκάλι, μόνο το ξύσμα
1 φλιτζ. τσαγιού καρύδια χοντροκομμένα


Εκτέλεση
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200ο C. Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε μια φόρμα 22εκ. με κούμπωμα. Χτυπάμε τους κρόκους, το νερό και ¼ φλιτζανιού ζάχαρη στο μίξερ στη μεγάλη ταχύτητα μέχρι το μείγμα να ασπρίσει και να πήξει.
Με το μίξερ στη μεσαία ταχύτητα χτυπάμε τα ασπράδια σε μαρέγκα. Με το μίξερ σε χαμηλή ταχύτητα χτυπάμε την υπόλοιπη ζάχαρη και με σπάτουλα τη ρίχνουμε στο μείγμα των αυγών. Ανακατεύουμε τα φουντούκια, τα αμύγδαλα και τα μπισκότα.
Ρίχνουμε το μείγμα στη φόρμα. Το ψήνουμε για 35 λεπτά. Αφήνουμε το κέικ να κρυώσει στη φόρμα για 15 λεπτά. Ανοίγουμε το κούμπωμα για να ξεκολλήσουν τα τοιχώματα και το αναποδογυρίζουμε σε σχάρα για να κρυώσει τελείως. Κόβουμε το κέικ οριζόντια.
Σε ένα μπολ ανακατεύουμε  το νερό, την άχνη και το λικέρ. Περιχύνουμε το σιρόπι πάνω στα δύο στρώματα του κέικ. Τοποθετούμε ένα στρώμα σε πιατέλα.
Τοποθετούμε τα αχλάδια στο κέικ. Σε ένα κατσαρολάκι ρίχνουμε το γάλα και τη ζελατίνη, και το αφήνουμε να μείνει για 1 λεπτό. Ανακατεύουμε σε χαμηλή φωτιά μέχρι να λιώσει η ζελατίνη. Αφήνουμε το γάλα να κρυώσει και προσθέτουμε τη ζάχαρη, τη βανίλια και τον κρόκο. Βράζουμε τα υλικά σε μέτρια φωτιά, ανακατεύοντας συνεχώς.
Αφήνουμε το μείγμα να κρυώσει. Με το μίξερ στην ψηλή ταχύτητα, χτυπάμε την κρέμα γάλακτος μέχρι να πήξει. Με σπάτουλα τη ρίχνουμε στο κρύο μείγμα ζελατίνης. Απλώνουμε τη μισή γέμιση πάνω στα αχλάδια και τοποθετούμε το άλλο στρώμα κέικ. Καλύπτουμε την επιφάνεια και τα τοιχώματα με την υπόλοιπη γέμιση. Βάζουμε το κέικ στο ψυγείο για 3 ώρες. Ρίχνουμε το ξύσμα πορτοκαλιού και τα καρύδια για γαρνιτούρα.