Σάββατο 16 Φεβρουαρίου 2013

Σουβλάκι ψαριού με καυτερή σάλτσα







Χρόνος προετοιμασίας 20 λεπτά
Χρόνος μαγειρέματος 20 λεπτά
Για 4 άτομα
Θερμίδες 238 / Λιπαρά 4,6γρ.


 Υλικά
600γρ. φιλέτο άσπρου ψαριού
2 κουτ. σούπας σάλτσα σόγιας
2 σκελίδες σκόρδο, πολτοποιημένες
½ κουτ. γλυκού φρέσκο τζίντζερ, τριμμένο
2 κόκκινες πιπεριές, κομμένες μεγάλα κυβάκια
2 πράσινες πιπεριές, κομμένες μεγάλα κυβάκια
Για την σάλτσα
1 μικρή καυτερή κόκκινη πιπεριά, ψιλοκομμένη
2 σκελίδες σκόρδο, πολτοποιημένες
1 κουτ. σούπας φρέσκο κόλιανδρο, ψιλοκομμένο
1 κουτ. σούπας σάλτσα ψαριού
1 κουτ. χυμό λάιμ
1 ½ κουτ. σούπας καστανή ζάχαρη
2 κουτ. γλυκού κορνφλάουρ
1 κουτ. σούπας κρασί μιρίν*
¾ φλιτζ τσαγιού νερό


Εκτέλεση
Κόβουμε το φιλέτο του ψαριού σε μπουκίτσες. Ανακατεύουμε το ψάρι με τη σάλτσα σόγιας, το σκόρδο και το τζίντζερ. Το σκεπάζουμε και το βάζουμε στο ψυγείο για 1 ώρα.
Περνάμε σε 8 καλαμάκια για σουβλάκι ψάρι και πιπεριές διαδοχικά. Ψήνουμε τα σουβλάκια ώσπου να γίνει το ψάρι μέχρι μέσα, περίπου για 20 λεπτά. Ετοιμάζουμε τη σάλτσα.
Χτυπάμε στο γουδί ή στο μπλέντερ την πιπεριά, το σκόρδο και τον κόλιανδρο ώσπου να γίνουν μια μαλακή πάστα. Προσθέτουμε τη σάλτσα ψαριού, το χυμό λάιμ και τη ζάχαρη. Ζεσταίνουμε το μείγμα ανακατεύοντας ώσπου να πάρει άρωμα.
Ανακατεύουμε το κορνφλάουρ με το μιρίν και το νερό και το ρίχνουμε στο μείγμα της πιπεριάς. Συνεχίζουμε το ανακάτεμα ώσπου να πήξει η σάλτσα. Σερβίρουμε τα σουβλάκια ψαριού με την καυτερή σάλτσα.

*Το μιρίν είναι ένα Ιαπωνικό κρασί με βάση το ρύζι. Το βρίσκουμε στα καταστήματα με Ασιατικά προϊόντα. Δεν είναι το ίδιο με το σάκε.

Πηγή: Βιβλίο «50 επιλεγμένες συνταγές», εκδ. Μάλλιαρης