Δευτέρα 18 Φεβρουαρίου 2013

Ντόνατς


Ντόνατς



Χρόνος προετοιμασίας 1 ώρα και 30 λεπτά
Χρόνος ψησίματος 10 λεπτά
20 κομμάτια

ΥΛΙΚΑ
1 φλιτζάνι τσαγιού χλιαρό γάλα
4 κουταλιές σούπας λιωμένο βούτυρο
½ κουταλάκι γλυκού κοφτό αλάτι
25γρ. μαγιά μπύρας
5 φλιτζάνια τσαγιού σκληρό αλεύρι
2 αυγά
2 κρόκους αυγών
¾ φλιτζανιού τσαγιού ζάχαρη
Λίγη κανέλα
Μαρμελάδα ή μερέντα
Ζάχαρη και κανέλα για πασπάλισμα

Εκτέλεση
Αναμειγνύετε το γάλα με το βούτυρο και με αλάτι. Προσθέτετε τη μαγιά και αφήνετε το μείγμα 5 λεπτά. Προσθέτετε το μισό αλεύρι, χτυπάτε το χυλό ωσότου γίνει λείος και τον αφήνετε 20 λεπτά σε χλιαρό μέρος για να φουσκώσει.
Βάζετε τα αυγά, τους κρόκους και τη ζάχαρη σε ένα μπολ και το τοποθετείτε σε μπεν μαρί. Χτυπάτε το μείγμα και το προσθέτετε στη ζύμη μαζί με την κανέλα. Ρίχνετε το υπόλοιπο αλεύρι και ζυμώνετε για να γίνει μια σφιχτή ζύμη. Την αφήνετε σκεπασμένη σε χλιαρό μέρος για 35 λεπτά να διπλασιαστεί σε όγκο. Την ξαναζυμώνετε.
Ανοίγετε πάνω σε αλευρωμένη επιφάνεια μέρη ζύμης, σε φύλλο πάχους 1εκ. και το κόβετε σε δίσκους. Βάζετε επάνω στους μισούς 1 κουταλάκι γλυκού μαρμελάδα ή μερέντα. Βάζετε πάνω στους δίσκους τους υπόλοιπους και πατάτε τις άκρες με τα δάχτυλα. Τα αφήνετε σκεπασμένα σε χλιαρό μέρος για 45  λεπτά.
Ρίχνετε τμηματικά τα ντόνατς σε καυτό λάδι και αφήνετε να ψηθούν σε μέτρια φωτιά, ωσότου ροδίσουν και ανέβουν στην επιφάνεια του λαδιού. Τα πασπαλίζετε με ζάχαρη και κανέλα.