Τετάρτη 27 Φεβρουαρίου 2013

Κρεμ Μπριλέ με καφέ


Κρεμ Μπριλέ με καφέ


Χρόνος προετοιμασίας 30 λεπτά
Χρόνος μαγειρέματος 20 λεπτά
Για 6 μερίδες


Υλικά
3 κούπες κρέμα γάλακτος
1 ½ κούπα κόκκους εσπρέσο
6 κροκάδια
½ κούπα ζάχαρη
1 βανίλια
7 κουταλιές σούπας βούτυρο σε κομματάκια
½ κούπα καστανή ζάχαρη

Εκτέλεση
Σε μια μεγάλη κατσαρόλα, βάλτε την κρέμα γάλακτος και τους κόκκους καφέ και ζεστάνετε, ώσπου να φτάσει το σημείο βρασμού, χωρίς να κοχλάσει. Κατεβάστε από τη φωτιά και αφήστε το μείγμα για 30 λεπτά. Περάστε την κρέμα από σήτα και πετάξτε τους κόκκους.
Σε σκεύος μπεν μαρί βάλτε τα κροκάδια και τη ζάχαρη, και χτυπήστε τα με μίξερ ώσπου να πήξουν και να αφρατέψουν.
Ξαναζεστάνετε ελαφρά την αρωματισμένη κρέμα γάλακτος. Όπως είναι το μείγμα στο μπεν μαρί ρίξτε λίγη λίγη την χλιαρή κρέμα γάλακτος. Προσθέστε τη βανίλια και ανακατέψτε 15 με 20 λεπτά, ώσπου να πήξει η κρέμα. Το νερό στο μπεν μαρί πρέπει να σιγοβράζει και να μην ακουμπάει την πάνω κατσαρόλα.
Ρίξτε και ανακατέψτε το βούτυρο, ώσπου να ενσωματωθεί. Περάστε την κρέμα από λεπτή σήτα και μοιράστε την σε 6 μπολάκια (για γιουβετσάκια ή για μικρά σουφλέ). Βάλτε τη στο ψυγείο και αφήστε να σταθεί για 8 ώρες.
Πασπαλίστε με την καστανή ζάχαρη και καραμελώστε με το φλόγιστρο πριν σερβίρετε. Αν δεν έχετε φλόγιστρο, προθερμαίνετε το γκρίλ, τοποθετήστε τα πυρεξάκια σε ταψί με νερό και παγάκια, ως τη μέση του ύψους. Βάλτε τα στο γκρίλ μέχρι να λιώσει και να καραμελώσει η ζάχαρη. Βάλτε την κρέμα πάλι στο ψυγείο για 2 ώρες πριν τη σερβίρετε.

Πηγή: http://www.albaeditions.gr