Τρίτη, 19 Μαρτίου 2013

Χταπόδι φρικασέ




Χρόνος προετοιμασίας 20 λεπτά
Χρόνος ψησίματος 50 λεπτά
Για 4 άτομα


Υλικά
1 ½ κιλό χταπόδι
3 μεγάλα μαρούλια
1 ματσάκι άνηθο
½ ματσάκι μάραθο
1 ματσάκι φρέσκα κρεμμύδια
1 ποτ. κρασιού ελαιόλαδο
1 ποτ. κρασιού λευκό κρασί
1 λεμόνι
2 κοφτές κουτ. σούπας αλεύρι


Εκτέλεση

Σε μια κατσαρόλα βάζετε το λάδι, τα κρεμμυδάκια και το χταπόδι κομμένο σε κομματάκια. Τσιγαρίζετε μέχρι να πιουν τα υγρά τους. Σβήνετε με το κρασί. Το αφήνετε να βράσει σε σιγανή φωτιά 20 λεπτά. Μετά προσθέτετε τα μαρούλια κομμένα σε χοντρές λωρίδες, το μάραθο και τον άνηθο ψιλοκομμένο.
Αφήνετε το χταπόδι να βράσει περίπου 30 λεπτά. Όταν βράσει το κατεβάζετε από τη φωτιά. Σε ένα ποτήρι στύβετε το λεμόνι και προσθέτετε λίγο νερό ώστε να γεμίσει μέχρι τη μέση. Προσθέτετε το αλεύρι και ανακατεύετε καλά. Το ρίχνετε σε ένα μπολ και ρίχνετε σιγά σιγά ζουμί από την κατσαρόλα ανακατεύοντας.
Στη συνέχεια επιστρέφετε το ζουμί με το αλευρολέμονο στην κατσαρόλα και ανακατεύετε καλά. Το αφήνετε 10 λεπτά περίπου και μετά σερβίρετε σε βαθιά πιάτα.

*Μπορείτε αυτή τη συνταγή να την κάνετε με σουπιές ή θράψαλα.


Πηγή: Περιοδικό«Πάθος για μαγειρική»