Παρασκευή 8 Μαρτίου 2013

Αλμυρές καραμελίτσες με λαχανικά






Χρόνος προετοιμασίας 30 λεπτά
Χρόνος μαγειρέματος 10 λεπτά
Για 30 τεμάχια



Υλικά
1 πακέτο φύλλο κρούστας για πίτες
4 πατάτες
1 φλιτζ. αρακά
2 καρότα
3 κολοκυθάκια
1 ½ φλιτζ. κεφαλογραβιέρα, τριμμένη
1 κρόκος αυγού
1 κουτ. σούπας μουστάρδα απαλή
3 κουτ. σούπας ελαιόλαδο για άλειμμα
1 κουτ. σούπα παπαρουνόσπορο
λίγο αλάτι

Εκτέλεση
Κόβουμε τις πατάτες, τα καρότα και τα κολοκυθάκια σε μικρά κυβάκια και τα βράζουμε σε αλατισμένο νερό για 20 λεπτά. Τα αφήνουμε να κρυώσουν λίγο. Βράζουμε και τον αρακά για άλλα 20 λεπτά και τον σουρώνουμε.
Βάζουμε τα λαχανικά σε μπολ και ρίχνουμε το τριμμένο τυρί, τον κρόκο ελαφρά χτυπημένο, τη μουστάρδα, λίγο αλάτι και ανακατεύουμε καλά. Κόβουμε το φύλλο σε 3 λωρίδες κατά μήκος, τις αλείφουμε με ελαιόλαδο, απλώνουμε 1 κουταλιά από το μείγμα και το τυλίγουμε σε ρολό.
Στρίβουμε τις άκρες και βάζουμε τις καραμελίτσες σε ένα ταψί που έχουμε αλείψει με ελαιόλαδο. Κάνουμε το ίδιο με όλα τα φύλλα. Πασπαλίζουμε με τον παπαρουνόσπορο. Ψήνουμε τις καραμελίτσες στους 170ο C, για 10 λεπτά, μέχρι να ροδοκοκκινίσουν. Αφήνουμε να κρυώσουν και σερβίρουμε.

Πηγή: Περιοδικό «Αγάπη και δημιουργία», Χρυσή Ζύμη