Τρίτη 2 Απριλίου 2013

Κοτόπουλο με αγκινάρες και σάλτσα από κεφαλοτύρι






Χρόνος προετοιμασίας 1 ώρα
Χρόνος μαγειρέματος 30 λεπτά
Για 4 άτομα



Υλικά
4 φιλέτα από στήθος κοτόπουλου
4 αγκινάρες, καθαρισμένες και κομμένες σε φέτες
60ml. ελαιόλαδο
4 σκελίδες σκόρδου, ολόκληρες, ακαθάριστες
ξύσμα από 1 λεμόνι
¼ ματσάκι φρέσκιας μαντζουράνας ή 2 κουτ. γλυκού ξερή ρίγανη
¼ ματσάκι σχοινόπρασο, ψιλοκομμένο ή το πράσινο μέρος από 3 κρεμμυδάκια
500ml. ζωμό κότας
100γρ. γιαούρτι στραγγιστό
300γρ. κεφαλοτύρι, τριμμένο
αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση
Ζεσταίνουμε ένα μεγάλο τηγάνι, κατά προτίμηση αντικολλητικό, σε δυνατή φωτιά και, μόλις κάψει καλά, βάζουμε το μισό λάδι και τα φιλέτα κοτόπουλου. Χαμηλώνουμε τη φωτιά στη μέτρια ένταση και ψήνουμε τα φιλέτα για 4 λεπτά από κάθε μεριά.
Βγάζουμε το κοτόπουλο από το τηγάνι και τα βάζουμε σε ένα σκεύος με καπάκι, ώστε να διατηρηθεί ζεστό. Στο ίδιο τηγάνι ζεσταίνουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και σοτάρουμε τις αγκινάρες με τις ολόκληρες σκελίδες σκόρδου για περίπου 6 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν και να ροδίσουν από όλες τις πλευρές.
Αδειάζουμε το μείγμα σε ένα σουρωτήρι, για να στραγγίξουν από το περιττό λάδι. Τις ξαναβάζουμε στο τηγάνι χωρίς τα σκόρδα, προσθέτουμε τα φιλέτα κοτόπουλου, τη μαντζουράνα, το σχοινόπρασο, το ξύσμα λεμονιού και 3 κουταλιές της σούπας νερό και μαγειρεύουμε σε μέτρια φωτιά, για 3 λεπτά, ώστε να ενωθούν τα αρώματα.
Παράλληλα, σε μια μικρή κατσαρόλα βράζουμε σε δυνατή φωτιά το ζωμό κοτόπουλου για 8 λεπτά, μέχρι να μείνει το 1/3 της αρχικής ποσότητας. Χαμηλώνουμε τη φωτιά στο μέτριο, προσθέτουμε το γιαούρτι και το τυρί, ανακατεύουμε, αφήνουμε για 2 λεπτά, μέχρι να λιώσει το τυρί και να δέσει η σάλτσα και αποσύρουμε από τη φωτιά. Δοκιμάζουμε και, αν θέλουμε, προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι. Σερβίρουμε αμέσως το κοτόπουλο με τις αγκινάρες περιχύνοντάς το με τη σάλτσα.

Πηγή: Περιοδικό «Γαστρονόμος», Χριστόφορος Πέσκιας