Πέμπτη 4 Απριλίου 2013

Σαλάτα με φουρνιστές ντομάτες και ρόκα






Χρόνος προετοιμασίας 10 λεπτά
Χρόνος μαγειρέματος 25 λεπτά
Για 4 άτομα



Υλικά
2 μέτριες ντομάτες, κομμένες σε τέταρτα
8 σκελίδες σκόρδου, ψιλοκομμένες
100ml. ελαιόλαδο
5 μέτριες φέτες χωριάτικο ψωμί, χωρίς την κόρα
2 ματσάκια ρόκα, μόνο τα φύλλα, χοντροκομμένα
150γρ. φέτα, θρυμματισμένη
2 κουτ. σούπας βαλσάμικο ξίδι
αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200ο C. Λαδώνουμε ελαφρώς ένα μέτριο ταψί και βάζουμε εκεί τα κομμάτια της ντομάτας. Σκορπίζουμε από πάνω το σκόρδο, ραντίζουμε με το μισό ελαιόλαδο και αλατοπιπερώνουμε.
Ανακατεύουμε καλά με τα χέρια και τακτοποιούμε τις ντομάτες στο ταψί. Τις ψήνουμε για 20 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν, να βγάλουν λίγα από τα υγρά τους και να ζαρώσει η φλούδα τους. Βγάζουμε τις ντομάτες με ένα πιρούνι και κρατάμε στο ταψί τα υγρά του ψησίματος. Τις βάζουμε σε ένα μπολ αι αφήνουμε κατά μέρος.
Στρώνουμε στο ταψί τις φέτες τους ψωμιού, τις πιέζουμε ελαφρά στα υγρά του σκεύους και τις γυρίζουμε από την άλλη μεριά. Ξαναβάζουμε το ταψί στο φούρνο και ψήνουμε τις φέτες για 5 λεπτά, γυρίζοντάς τες μια φορά, μέχρι να ροδίσουν απαλά, χωρίς να σκουρύνουν. Τις αφήνουμε να κρυώσουν ελαφρά.
Βάζουμε τα φύλλα ρόκας σε μια σαλατιέρα και προσθέτουμε τις ψημένες ντομάτες. Κομματιάζουμε με τα χέρια μας τις φέτες ψωμιού, τις ρίχνουμε στη σαλάτα και προσθέτουμε τη φέτα.
Σουρώνουμε το λιγοστό ζουμί που έχει μείνει στο ταψί και το βάζουμε σε ένα μπολάκι. Προσθέτουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο και το βαλσαμικό ξίδι, χτυπάμε με ένα πιρούνι αι περιχύνουμε τη σαλάτα. Σερβίρουμε αμέσως.

Πηγή: Περιοδικό «Στην κουζίνα με την Ντίνα», Ντίνα Νικολάου