Κυριακή 7 Απριλίου 2013

Σουφλέ με σπανάκι και τραχανά







Χρόνος προετοιμασίας 40 λεπτά
Χρόνος μαγειρέματος 1 ώρα
Για 4 άτομα




Υλικά
1 κιλό σπανάκι φρέσκο, καθαρισμένο, χοντροκομμένο
4 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα μόνο το λευκό μέρος
½ ματσάκι άνηθο, ψιλοκομμένο
200γρ. τραχανάς από αλεύρι
250γρ. φέτα, τριμμένη
250γρ. κασέρι, τριμμένο
4 αυγά
1κουτ. γλυκού πάπρικα γλυκιά
50ml. ελαιόλαδο
αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση
Σε μια κατσαρόλα με άφθονο νερό που κοχλάζει ζεματίζουμε για 5 λεπτά το σπανάκι. Το στραγγίζουμε καλά και πιέζουμε με μια κουτάλα να φύγουν τα υγρά του. Σε μια φαρδιά΄και ρηχή κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο, ρίχνουμε την πάπρικα και προσθέτουμε το βρασμένο σπανάκι, το κρεμμύδι και τα σοτάρουμε για 5 λεπ΄τα.
Ρίχνουμε τον τραχανά, αλάτι και 400ml. νερό. Ανακατεύουμε, σκεπάζουμε το σκεύος με το καπάκι, χαμηλώνουμε τη φωτιά και αφήνουμε τον τραχανά να φουσκώσει και να μαλακώσει για 15 λεπτά περίπου. Αν έχουν σωθεί τα υγρά του και δεν έχει γίνει, προσθέτουμε λίγο ζεστό νερό και συνεχίζουμε το βράσιμο.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180ο C. Αδειάζουμε το σπανάκι με τον τραχανά σε ένα βαθύ πυρίμαχο σκεύος, προσθέτουμε τη φέτα, 100γρ. από το κασέρι, τον άνηθο και ανακατεύουμε ελαφρώς. Σε ένα μπολ χτυπάμε τα αυγά και περιχύνουμε το μείγμα από το σπανάκι.
Πασπαλίζουμε με το υπόλοιπο κασέρι και ψήνουμε το σουφλέ για 20 λεπτά. Το σερβίρουμε ζεστό σαν κύριο πιάτο συνοδεύοντάς το αν θέλουμε με λίγο καπνιστό αλλαντικό.

Πηγή: Περιοδικό «Γαστονόμος», Νίκη Χρυσανθίδου