Δευτέρα 13 Μαΐου 2013

Σαλάτα με ψητά σπαράγγια και μανιτάρια







Χρόνος προετοιμασίας 30 λεπτά
Χρόνος μαγειρέματος 15 λεπτά
Για 4 άτομα




Υλικά
Για τη σαλάτα
2 ματσάκια σπαράγγια φρέσκα, καθαρισμένα από τις ίνες τους, πλυμένα
300γρ. μανιτάρια πορτομπέλο, καθαρισμένα με νοτισμένο πανάκι και κομμένα στα 2
100ml. ελαιόλαδο
1 κουτ. σούπας χοντρό αλάτι
500γρ. πράσινα σαλατικά της αρεσκείας μας (μαρούλι, λόλα, ρόκα)
Για το ντρέσινγκ
50ml. χυμό λεμονιού
1 κουτ. γλυκού ξύσμα λεμονιού
1 κουτ. σούπας φρέσκο θυμάρι τριμμένο ή ξερό
1 σκελίδα σκόρδου, λιωμένη
1 κουτ. γλυκού ζάχαρη
150ml. ελαιόλαδο
αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση
Ετοιμάζουμε πρώτα το ντρέσινγκ. Χτυπάμε στο μούλτι το χυμό λεμονιού, το ξύσμα, το θυμάρι, το σκόρδο και τη ζάχαρη, μέχρι να λιώσουν καλά. Αδειάζουμε το μείγμα σε μπολάκι, προσθέτουμε το ελαιόλαδο και χτυπάμε καλά με ένα πιρούνι, μέχρι να φτιάξουμε μια λεία σάλτσα. Νοστιμίζουμε με αλάτι και πιπέρι και διατηρούμε στο ψυγείο.
Προθερμαίνουμε το γκριλ σε δυνατή φωτιά ή ετοιμάζουμε την ψησταριά. Σε ένα μεγάλο μπολ ρίχνουμε τα ολόκληρα σπαράγγια, τα κομμένα μανιτάρια, το ελαιόλαδο και το χοντρό αλάτι. Ανακατεύουμε προσεκτικά με τα χέρια μας.
Βάζουμε τα μανιτάρια σε μια μεριά της σχάρας, σε μονή στρώση. Τα ψήνουμε για 15 λεπτά, γυρίζοντας τα τακτικά, μέχρι να ροδίσουν. Μόλις περάσουν τα πρώτα 10 λεπτά ψησίματος, απλώνουμε σε άλλο σημείο της σχάρας τα σπαράγγια, επίσης σε μονή στρώση, και συνεχίζουμε το ψήσιμο για 5 λεπτά, γυρίζοντας τα μερικές φορές με προσοχή, μέχρι να ροδίσουν και αυτά.
Στο μεταξύ, καθαρίζουμε, πλένουμε και στεγνώνουμε τα σαλατικά που επιλέξαμε. Τα χοντροκόβουμε και τα ανακατεύουμε σε βαθιά πιατέλα. Βγάζουμε τα μανιτάρια και τα σπαράγγια από το γκριλ και τα ακουμπάμε στη σαλάτα, χωρίς να τα ανακατέψουμε. Περιχύνουμε τη σαλάτα με το ντρέσινγκ και σερβίρουμε αμέσως.

Πηγή: Περιοδικό «Στην κουζίνα με την Ντίνα», Ντίνα Νικολάου