Τρίτη, 14 Μαΐου 2013

Πανσέτα ρολό στο φούρνο







Χρόνος προετοιμασίας 30 λεπτά
Χρόνος μαγειρέματος 2 ώρες
Για 6 άτομα



Υλικά
1 ½ κιλό χοιρινή πανσέτα ολόκληρη, χωρίς κόκαλο
4 σκελίδες σκόρδο
1 κρεμμύδι μεγάλο, τριμμένο στον τρίφτη
1 φλιτζ. καφέ μαϊντανό, ψιλοκομμένο
1κουτ. γλυκού πάπρικα γλυκιά
1φλιτζ. καφέ ελαιόλαδο
ρίγανη
αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση
Σε ένα γουδί λιώνετε το σκόρδο μαζί με λίγο αλάτι να γίνει αλοιφή. Βάζετε το λιωμένο σκόρδο σε ένα λεκανάκι, ρίχνετε μέσα το τριμμένο κρεμμύδι, το μαϊντανό, το μισό ελαιόλαδο, αλάτι, πιπέρι και τη γλυκιά πάπρικα. Τα ανακατεύετε όλα μαζί.
Παίρνετε την πανσέτα και την πλένετε πολύ καλά με άφθονο νερό. Την απλώνετε πάνω σε λεία επιφάνεια με το δέρμα προς τα κάτω και ρίχνετε επάνω της το μείγμα κρεμμυδιού και σκόρδου. Το απλώνετε καλά να πάει παντού και τυλίγετε την πανσέτα σε ρολό. Την δένετε με σπάγκο και τη βάζετε σε ταψάκι.
Την αλατίζετε και την πιπερώνετε εξωτερικά, ρίχνετε ρίγανη, τη σκεπάζετε με μια λαδόκολλα και την ψήνετε στο φούρνο στους 180ο C για 1 ώρα. Αφαιρείτε τη λαδόκολλα και συνεχίζετε για ακόμα 1 ώρα το ψήσιμο, μέχρι να ροδοκοκκινίσει εξωτερικά. Την αφήνετε να κρυώσει λίγο πριν την κόψετε σε φέτες και τη σερβίρετε.

Πηγή: Περιοδικό «Olive», Ηλίας Μαμαλάκης