Τετάρτη 22 Μαΐου 2013

Κουσκούς με λαχανικά



Χρόνος προετοιμασίας 30 λεπτά
Χρόνος μαγειρέματος 1 ώρα
Για 4 μερίδες
Θερμίδες 557
Θρεπτική αξία: βιταμίνη Α–βιταμίνη C–βιταμίνη Ε–ασβέστιο–  σίδηρο – φυλλικό οξύ


Υλικά
3 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
1 κρεμμύδι μεγάλο, ψιλοκομμένο
2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένο
2 κουτ. γλυκού κύμινο
1 κουτ. γλυκού κόλιανδρο σκόνη
½ κουτ. γλυκού κανέλα σκόνη
2 πατάτες μεσαίες, κομμένες σε χοντρά κομμάτια
1 γλυκοπατάτα, κομμένη σε χοντρά κομμάτια
4 καρότα, σε ροδέλες
400γρ. κονκασέ
4 φλιτζ. τσαγιού ζωμό κοτόπουλο
2 ρέβες μικρές, κομμένες στα 4
3 κολοκυθάκια μικρά, κομμένα στα 4
75γρ. φασολάκια πράσινα, κομμένα στη μέση
425γρ. ρεβίθια κονσέρβα, ξεβγαλμένα
1 κουτ. γλυκού σάλτσα χαρίσα (δείτε συνταγή)
2 κουτ. γλυκού χυμό λεμονιού
4 κουτ. σούπας κόλιανδρο, χοντροκομμένο
αλάτι, πιπέρι
250γρ. κουσκούς
50γρ. σταφίδες
15γρ. βούτυρο
1 πρέζα ζαφορά
1 ½ φλιτζ. ζεστό νερό


Εκτέλεση
Ζεσταίνουμε το λάδι σε μεγάλη κατσαρόλα, προσθέτουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο και σοτάρουμε ώσπου να μαλακώσουν και να πάρουν χρώμα. Ανακατεύουμε το κύμινο, το κόλιανδρο, την κανέλα και βράζουμε για 1 λεπτό. Κατόπιν ρίχνουμε τις πατάτες, τη γλυκοπατάτα και τα καρότα. Προσθέτουμε τις ντομάτες, το ζωμό και αφήνουμε το φαγητό να σιγοβράσει για 20 λεπτά, ώσπου να μαλακώσουν. Προσθέτουμε τις ρέβες και βράζουμε για άλλα 10 λεπτά. Κατόπιν προσθέτουμε τα κολοκυθάκια, τα φασολάκια και τα μισά ρεβίθια. Σιγοβράζουμε ακόμα 20 λεπτά.
Στο μεταξύ, ετοιμάζουμε το κουσκούς. Το βάζουμε σε ένα μπολ με τις σταφίδες, τα υπόλοιπα ρεβίθια και το βούτυρο. Ανακατεύουμε τη ζαφορά με το βραστό νερό, λίγο αλάτι και πιπέρι και τη χύνουμε πάνω στο κουσκούς. Σκεπάζουμε και το αφήνουμε για 15 λεπτά να μείνει. Ανακατεύουμε το κουσκούς με ένα πιρούνι να αφρατέψει και αν έχουν σχηματιστεί σβώλοι, τους διαλύουμε με τα δάχτυλα.
Αλατοπιπερώνουμε τα λαχανικά, βγάζουμε 2/3 του φλιτζανιού ζουμί, και το βάζουμε σε ένα μπολ. Διαλύουμε μέσα σε αυτό τη χαρίσα, προσθέτουμε το χυμό λεμονιού και 1 κουταλιά ελαιόλαδο για να φτιάξουμε μια πικάντικη σάλτσα. Προσθέτουμε το υπόλοιπο κόλιανδρο.
Μεταφέρουμε το κουσκούς σε μια μεγάλη πιατέλα και σχηματίζουμε ένα λόφο. Βάζουμε λίγα από τα λαχανικά στην κορυφή και σερβίρουμε τα υπόλοιπα με την πικάντικη σάλτσα.

Πηγή: Βιβλίο «Μαγειρική για εγκύους», εκδ. Κοχλίας.