Τετάρτη 1 Μαΐου 2013

Λαμπρόψωμο



Χρόνος προετοιμασίας 40 λεπτά
Χρόνος αναμονής 4 ώρες
Χρόνος ψησίματος 45 λεπτά
Για 1 καρβέλι


Υλικά
1 κιλό αλεύρι χωριάτικο
2 κουτ. γλυκού αλάτι
25γρ. μαγιά
Λίγο χλιαρό νερό
370γρ. νερό για το ζύμωμα
σουσάμι


Εκτέλεση

Ετοιμάζουμε το προζύμι από την προηγούμενη. Διαλύουμε τη μαγιά σε 1 φλιτζάνι του τσαγιού χλιαρό νερό και την ανακατεύουμε με 2 κουταλιές της σούπας αλεύρι. Σκεπάζουμε το προζύμι με μια πετσέτα και το αφήνουμε σε ζεστό μέρος να ανέβει.
Κοσκινίζουμε το αλεύρι μαζί με το αλάτι μέσα σε μια βαθιά λεκάνη. Κάνουμε στο κέντρο μια λακκουβίτσα και ρίχνουμε μέσα το προζύμι. Αρχίζουμε το ζύμωμα, ρίχνοντας σιγά σιγά το νερό. Όταν ζυμωθούν όλα τα υλικά, μεταφέρουμε το ζυμάρι σε λεία επιφάνεια και συνεχίζουμε το ζύμωμα για 15 λεπτά περίπου. Η ζύμη πρέπει να γίνει ελαστική και ομοιόμορφη.
Πλάθουμε το ζυμάρι σε μια μπάλα, τη βάζουμε σε ένα μεγάλο βαθύ σκεύος, τη χαράζουμε σταυρωτά, την πασπαλίζουμε με λίγο αλεύρι και τη σκεπάζουμε με μια πετσέτα. Τη βάζουμε σε ζεστό μέρος και την αφήνουμε για 2 ώρες να ανέβει. Όταν το ζυμάρι διπλασιαστεί, το μεταφέρουμε πάλι σε λεία επιφάνεια και το δουλεύουμε ζυμώνοντας το ζωηρά.
Χωρίζουμε τη ζύμη σε τρία μέρη και πλάθουμε μια κοτσίδα. Ενώνουμε την κοτσίδα δίνοντάς της στρογγυλό σχήμα και στη μέση βάζουμε ένα άσπρο αυγό. Πασπαλίζουμε με μπόλικο σουσάμι και αφήνουμε για 2 ώρες σκεπασμένο για να φουσκώσει.
Ψήνουμε στους 220ο C για 45 λεπτά. Όταν ψηθεί η λαμπροκουλούρα μας, αφαιρούμε το άσπρο αυγό και βάζουμε στη θέση του ένα κόκκινο.