Δευτέρα 3 Ιουνίου 2013

Ιτσλί κεφτές




Χρόνος προετοιμασίας 30 λεπτά
Χρόνος ψησίματος 1 ώρα
Για 20 κομμάτια


Υλικά
700γρ. κιμάς (βοδινός ή χοιρινός)
1 1/3 κούπας πλιγούρι ψιλό
6 κούπες νερό
1 αυγό
1 κουτ. γλυκού κοφτό κόκκινο πιπέρι
8 κούπες νερό
3 κουτ. σούπας αλάτι
1 κούπα αραβοσιτέλαιο
Για τη γέμιση
50γρ. καρύδια κοπανισμένα
3 κουτ. σούπας κουκουνάρια
3 κουτ. σούπας μαύρες σταφίδες
3 μέτρια κρεμμύδια, ψιλοκομμένα
½ ματσάκι μαϊντανό, ψιλοκομμένο
2 κουτ. σούπας λιωμένη μαργαρίνη
1 κουτ. γλυκού κύμινο
1 κουτ. γλυκού αλάτι
½ κουτ. γλυκού μαύρο πιπέρι


Εκτέλεση

Καθαρίζετε και πλένετε το πλιγούρι. Σε μια κατσαρόλα βάζετε 6 κούπες νερό, ρίχνετε το πλιγούρι και το βράζετε μέχρι να μαλακώσει. Το στραγγίζετε στο σουρωτήρι και το αφήνετε στην άκρη.
Σε μια άλλη κατσαρόλα βάζετε τη μαργαρίνη και τσιγαρίζετε τα κρεμμύδια και τα κουκουνάρια. Προσθέτετε τη μισή ποσότητα από τον κιμά και τα σοτάρετε όλα μαζί μέχρι να απορροφηθούν όλα τα υγρά. Κατεβάζετε την κατσαρόλα από τη φωτιά και προσθέτετε το αλάτι, το μαύρο πιπέρι, το κύμινο, τις σταφίδες, τα κουκουνάρια, τα καρύδια και το μαϊντανό.
Σε ένα μπολ βάζετε τον υπόλοιπο κιμά, το πλιγούρι, το αυγό και το κόκκινο πιπέρι και τα ζυμώνετε πολύ καλά. Παίρνετε κομματάκια από το μείγμα σε μέγεθος ενός μικρού αυγού και τα πλάθετε σε μπαλίτσες μέσα στη χούφτα σας. Με το δείκτη του χεριού σας κάνετε από μια βαθιά τρύπα σε κάθε κεφτέ δημιουργώντας ένα κενό, χωρίς να τρυπήσετε τον πάτο. Γεμίζετε το κενό με τη γέμιση και κλείνετε καλά το άνοιγμα πιέζοντας με τα δάχτυλα. Τους δίνετε σχήμα αυγού και πιέζετε τις δυο άκρες κάνοντάς τες μυτερές.
Σε μια κατσαρόλα βράζετε νερό με αλάτι. Ρίχνετε τους κεφτέδες και τους βράζετε για 10 λεπτά. Τους βάζετε σε ένα πιάτο όπου πρώτα έχετε τοποθετήσει απορροφητικό χαρτί. Όταν οι κεφτέδες στραγγίσουν τελείως, τους τηγανίζετε σε ζεστό λάδι μέχρι να ροδίσουν πολύ καλά. Σερβίρονται ζεστοί.