Σάββατο 8 Ιουνίου 2013

Γιαουρτλού κεμπάπ της Χριστίνας


Γιαουρτλού κεμπάπ

Χρόνος προετοιμασίας 10 λεπτά
Χρόνος μαγειρέματος 40 λεπτά
Για 4 άτομα


Υλικά
700γρ. μοσχαρίσιος κιμάς
 300γρ. αρνίσιος κιμάς
1 κρεμμύδι τριμμένο και στραγγισμένο καλά από τα νερά
1 ματσάκι μαϊντανό φρέσκο ψιλοκομμένο
φρυγανιά τριμμένη όσο πάρει

2 αυγά
2 σκελίδες σκόρδο τριμμένες
1 κουταλάκι του γλυκού κύμινο
 ½ κουταλάκι του γλυκού πάπρικα γλυκιά
½ κουταλάκι του γλυκού μπαχάρι
 Αλάτι,  Πιπέρι
8 μεγάλα καλαμάκια

Για το σερβίρισμα
4 πίτες μεγάλες
Λίγο ελαιόλαδο
1 κρεμμύδι μεγάλο κομμένο σε λεπτές ροδέλες
 Πάπρικα γλυκιά
Ψιλοκομμένο μαϊντανό
300γρ. στραγγιστό γιαούρτι

Για την σάλτσα
1 κουτί τοματάκια
1/2 φλιτζάνι ελαιόλαδο
1 πολτοποιημένο σκόρδο
1 ξυλάκι κανέλας
1 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη
Αλάτι, Πιπέρι
¼ κουταλάκι του γλυκού πάπρικα καυτερή

Εκτέλεση
Πλάθουμε τον κιμά με το κρεμμύδι, το σκόρδο και όλα τα μυρωδικά, τα αυγά και στο τέλος αφού τον έχουμε ζυμώσει καλά ρίχνουμε λίγη φρυγανιά και συνεχίζουμε να ζυμώνουμε μέχρι να εξαντληθούν όλα τα υγρά. Φτιάχνουμε 8 μακρόστενα μπιφτέκια και τα περνάμε στα καλαμάκια. Τα ψήνουμε στο γκριλ 7’ την κάθε μεριά.
 Ετοιμάζουμε τη σάλτσα. Ρίχνουμε το λάδι σε ένα κατσαρολάκι και σοτάρουμε το σκόρδο. Προσθέτουμε τα τοματάκια, το αλατοπίπερο, τη ζάχαρη, την κανέλα, την πάπρικα  και λίγο νεράκι. Την ανακατεύουμε τακτικά και την αφήνουμε να βράσει σε χαμηλή φωτιά, μέχρι να δέσει, περίπου για 20 λεπτά.

Σερβίρουμε έχοντας λαδώσει κι έχουμε ψήσει τις πίτες 1’ την κάθε μεριά και τις κόβουμε στα 4. Τοποθετούμε στο κάθε πιάτο μία πίτα κομμένη στα 4, από πάνω 2 κεμπάπ, ρίχνουμε τα κρεμμύδια και τον μαϊντανό, περιχύνουμε την σάλτσα πάνω στα κεμπάπ, και βάζουμε 2 κουταλιές της σούπας γιαούρτι. Τελειώνουμε με πάπρικα γλυκιά.

*Αν θέλετε μπορείτε να αντικαταστήσετε τον αρνίσιο κιμά με χοιρινό ή το εσωτερικό ενός χωριάτικου λουκάνικου. Γίνετε εξίσου νόστιμο.