Παρασκευή 21 Ιουνίου 2013

Μοσχαράκι Νισουάζ (Boeuf endube ala Nicoise)


Μοσχαράκι Νισουάζ (Boeuf endube ala Nicoise)


Χρόνος προετοιμασίας 20 λεπτά
Χρόνος αναμονής 12 ώρες
Χρόνος μαγειρέματος 4 ώρες
Για 4 άτομα

Υλικά
1 κιλό και 100γρ. μοσχάρι κομμένο σε κύβους
1 χοιρινό ποδαράκι πλυμένο
100γρ. ζαμπόν σε κύβους
700γρ. ντομάτες αποφλοιομένες και ψιλοκομμένες
100γρ. μαύρες ελιές
Αλάτι, πιπέρι
Για μαρινάτα
2 κρεμμύδια σε φέτες
2 καρότα σε φέτες
1 κλωνάρι σέλινο σε φέτες
2 σκελίδες σκόρδο λιωμένο
1 λωρίδα φλούδα πορτοκάλι
1 μπουκέ γκαρνί*
2 γαρίφαλα
750γρ. κόκκινο γαλλικό κρασί
2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο

Εκτέλεση

Αναμείξτε τα υλικά για τη μαρινάτα σε ένα μεγάλο μπολ και προσθέστε ανακατεύοντας τα κομμάτια του κρέατος. Σκεπάστε το μπολ και αφήστε το στο ψυγείο για 12 ώρες.
Βάλτε τη σάλτσα, το μοσχάρι και τα υπόλοιπα υλικά μέσα σε ένα πυρίμαχο τσουκάλι. Βάλτε τα στη φωτιά μέχρι να κοχλάσουν. Σκεπάστε το τσουκάλι ερμητικά, φτιάχνοντας ένα ζυμάρι με αλεύρι και νερό. Ψήστε 4 ώρες μέσα σε φούρνο που έχετε προθερμάνει στους 150ο C. Βγάλτε το κόκκαλο από το ποδαράκι, προσθέστε το μπουκέ γκαρνί και αλατοπίπερο. Σερβίρετε με μακαρόνια. 

*Πρόκειται για διάφορα αρωματικά χόρτα, δεμένα όλα μαζί σε ματσάκι. Συνήθως περιλαμβάνουν δάφνη, θυμάρι και μαϊντανό, αλλά η σύνθεση μπορεί να διαφοροποιηθεί ανάλογα με τη χρήση. Έτσι το μπουκέ γκαρνί μπορεί να περιλαμβάνει και πράσο, σέλινο, άνηθο κ.τ.λ. Προστίθεται στο βράσιμο, αλλά αφαιρείται πριν το σερβίρισμα.


 Πηγή: «Μεσογειακή μαγειρική» εκδ. Ακαδημαϊκή