Παρασκευή, 5 Ιουλίου 2013

Χιουνκιάρ μπεγεντί


Χιουνκιάρ μπεγεντί



Χρόνος προετοιμασίας 10 λεπτά
Χρόνος μαγειρέματος 1 ώρα και 20 λεπτά
Για 6 άτομα

Υλικά
Για το κρέας
2 κιλά αρνάκι ή μοσχάρι κομμένο σε κομμάτια
1 κρεμμύδι τριμμένο
3 σκελίδες σκόρδο λιωμένες
1 κουταλιά σούπας πελτέ
3 φλιτζάνια τσαγιού ντομάτες ψιλοκομμένες
1 κουταλάκι γλυκού ρίγανη
½ κουταλάκι γλυκού θυμάρι
1 ½ φλιτζάνι ζωμό κρέατος (δες σάλτσες)
4 κουταλιές σούπας λάδι
2 κουταλιές σούπας βούτυρο
Λίγο μαϊντανό ψιλοκομμένο

Για τον πουρέ μελιτζάνας
1 ½ κιλό μελιτζάνες φλάσκες
1 φλιτζάνι γάλα ή και λίγο παραπάνω
4 κουταλιές χυμό λεμονιού
1 φλιτζάνι κασέρι τριμμένο
¼ φλιτζανιού αλεύρι
Αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση
Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το λάδι και το βούτυρο και τσιγαρίζουμε το αρνάκι. Ρίχνουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο και ανακατεύουμε. Ρίχνουμε τις ψιλοκομμένες ντομάτες, τη ρίγανη, τον πελτέ, το θυμάρι και το ζωμό. Αλατοπιπερώνουμε και σιγοβράζουμε το αρνάκι μέχρι να μαλακώσει, περίπου 1 ώρα.
Ετοιμάζουμε τον πουρέ μελιτζάνας. Τρυπάμε τις μελιτζάνες και τις ψήνουμε στο φούρνο για 15 με 20 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν πολύ καλα΄. Βάζουμε σε ένα μπολ το χυμό λεμονιού, αλάτι και 3 φλιτζάνια νερό και ανακατεύουμε. Ξεφλουδίζουμε τις μελιτζάνες, βάζουμε τη σάρκα τους στο μπολ με το λεμόνι για να μη μαυρίσουν.
Σουρώνουμε τις μελιτζάνες πολύ καλά. Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το γάλα και το ζεσταίνουμε. Σε μια άλλη κατσαρόλα ρίχνουμε το βούτυρο να λιώσει και μετά προσθέτουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε ζωηρά να μη σβολιάσει. Ρίχνουμε σιγά σιγά το χλιαρό γάλα και ανακατεύουμε μέχρι να δέσει η κρέμα. Προσθέτουμε τον πολτό μελιτζάνας και το τυρί και ανακατεύουμε πάλι.
Σε ένα πιάτο βάζουμε τον πουρέ μελιτζάνας και από πάνω το αρνάκι και πασπαλίζουμε με ψιλοκομμένο μαϊντανό.