Σάββατο 24 Αυγούστου 2013

Φιλέτα του κυνηγού


Φιλέτα του κυνηγού


Χρόνος προετοιμασίας 20 λεπτά
Χρόνος μαγειρέματος 30 λεπτά
Για 4 άτομα




Υλικά
4 χοντρά φιλέτα μοσχαρίσια
150γρ. φρέσκα μανιτάρια
6 ντοματάκια για σάλτσα
1 κρεμμύδι
2 σκελίδες σκόρδο
2 πρέζες σπόρους μάραθου
Το ξύσμα από 1 λεμόνι
1 κρασοπότηρο Μοσχάτου Λήμνου
1 κρασοπότηρο κόκκινο κρασί
½ φλιτζάνι τσαγιού ελαιόλαδο
1 ματσάκι μαϊντανό
Αλεύρι
Αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση
Πλένετε τις ντομάτες κάτω από τη βρύση, σχίζετε σταυρωτά το κάτω μέρος τους και τις ζεματίζετε σε μια κατσαρόλα με νερό που βράζει για 1 λεπτό. Τις στραγγίζετε, τις κρυώνετε με φρέσκο νερό, τις ξεφλουδίζετε, αφαιρείτε τους σπόρους και τους χυμούς τους και τις κόβετε σε χοντρά κομμάτια.
Πλένετε το μαϊντανό, τον σκουπίζετε και τον ψιλοκόβετε. Ξύνετε τη φλούδα του λεμονιού προσέχοντας να μην κόψετε και το άσπρο μέρος. Καθαρίζετε τα μανιτάρια από το κάτω μέρος, γδέρνετε το καπελάκι με ένα μαχαίρι, τα σκουπίζετε καλά με ένα βρεγμένο πανί για να καθαριστούν από τα χώματα και τα κόβετε σε λεπτές φέτες. Καθαρίζετε το κρεμμύδι, το πλένετε, το στεγνώνετε, το κόβετε σε λεπτές φέτες και το σοτάρετε μαζί με το ψιλοκομμένο σκόρδο για 5 λεπτά σε ένα τηγάνι με λάδι που καίει σε μέτρια φωτιά. Ανακατεύετε συχνά με μια ξύλινη κουτάλα για να μην καούν. Προσθέτετε τα φιλέτα πλυμένα, σκουπισμένα και αλευρωμένα, δυναμώνετε τη φωτιά, ρίχνετε λίγο πιπέρι και μαγειρεύετε για 5 λεπτά. Αλατίζετε στο τέλος. Το κρέας πρέπει να μείνει μισοψημένο.
Βγάζετε τα φιλέτα από το τηγάνι και τα κρατάτε ζεστά. Προσθέτετε στο ζωμό που έβγαλαν, το γλυκό και το κόκκινο κρασί και τα μαγειρεύετε για λίγα λεπτά. Ρίχνετε έπειτα τις ντομάτες και συνεχίζετε το μαγείρεμα για 10 λεπτά. Πασπαλίζετε με το μαϊντανό, αρωματίζετε με το ξύσμα λεμονιού και τους σπόρους μάραθου και μαγειρεύετε σε μέτρια φωτιά για 3 λεπτά. Αλατοπιπερώνετε.
Ρίχνετε στο φαγητό τα μανιτάρια και συνεχίζετε το ψήσιμο σε χαμηλή φωτιά για άλλα 10 λεπτά ανακατεύοντας που και που. Βάζετε τα φιλέτα ξανά στο τηγάνι και τα αφήνετε λίγο να ζεσταθούν και πάρουν γεύση από τα καρυκεύματα. Τα σερβίρετε ζεστά.

*Επιλέξτε σφιχτά μανιτάρια με λεία επιφάνεια, χωρίς λεκέδες και χτυπήματα. Αποφύγετε αυτά που έχουν μαυρίσει ή πρασινίσει από κάτω από το καπέλο τους. Τέτοιου είδους σημάδια προδίδουν ότι το προϊόν δεν είναι φρέσκο.

*Για να γαρνίρετε τα φιλέτα, μπορείτε να καθαρίσετε 10 γλυκοπατάτες, τις κόβετε σε φετούλες, τις βράζετε για 20 λεπτά σε αλατισμένο νερό, στο οποίο έχετε προσθέσει χυμό λεμονιού, και τις σοτάρετε στο τηγάνι με λίγο βούτυρο.

 Πηγή: «Ευκολία στην κουζίνα» εκδ. DeAGOSTINI