Πέμπτη 12 Σεπτεμβρίου 2013

Εκλέρ με κρέμα πράσινου τσαγιού


Εκλέρ με κρέμα πράσινου τσαγιού


Χρόνος προετοιμασίας 50 λεπτά
Χρόνος ψησίματος 40 λεπτά
Για 30 μικρά εκλέρ


Υλικά
Για τη ζύμη
125ml. νερό
125ml. γάλα
125γρ. βούτυρο
200γρ. αλεύρι σκληρό
6 μέτρια αβγά
2 κουτ. σούπας ζάχαρη
Λίγο αλάτι
Για την κρέμα πράσινου τσαγιού
1 φλιτζ. γάλα
1 φλιτζ. κρέμα γάλακτος
125γρ. ζάχαρη
4 κρόκοι
2 κουτ. σούπας αλεύρι για όλες τις χρήσεις
2 κουτ. σούπας κορνφλάουρ
30γρ. βούτυρο
1 βανίλια σκόνη
1 κουτ. γλυκού πράσινο τσάι μάτσα*
Για το γλάσο
1 φλιτζ. άχνη ζάχαρη
1 κουτ. γλυκού τσάι μάτσα
Λίγες σταγόνες χυμό πορτοκαλιού

Εκτέλεση

Ανακατέψτε το νερό με το γάλα, το βούτυρο, τη ζάχαρη και το αλάτι. Βάλτε τα να βράσουν σε μέτρια φωτιά. Όταν βράσουν, κατεβάστε την κατσαρόλα από τη φωτιά και ρίξτε το αλεύρι και ανακατέψτε. Ξαναβάλτε την κατσαρόλα στη φωτιά και ανακατέψτε μέχρι η ζύμη να σφίξει και να ξεκολλάει από τα τοιχώματα της κατσαρόλας. Μεταφέρετε τη ζύμη στον κάδο του μίξερ. Χτυπήστε σε χαμηλή ταχύτητα για λίγα λεπτά μέχρι να κρυώσει ελαφρά. Προσθέστε ένα ένα τα αβγά αφήνοντας το κάθε αβγό να απορροφηθεί από τη ζύμη πριν ρίξετε το επόμενο. Βάλτε τη ζύμη σε κορνέ και σχηματίστε μικρά εκλέρ. Ψήστε τα σε προθερμασμένο φούρνο στους 180ο C, για 20 με 30 λεπτά ανάλογα με το μέγεθος ή μέχρι η επιφάνεια τους πάρει χρυσόξανθο χρώμα. Βγάλτε τα από το φούρνο και αφήστε τα να κρυώσουν πριν τα γεμίσετε.
Για να φτιάξετε την κρέμα με το πράσινο τσάι, βάλτε στη φωτιά το γάλα με τη μισή ζάχαρη να ζεσταθεί. Ανακατέψτε τους κρόκους με το κορνφλάουρ, το αλεύρι και την υπόλοιπη ζάχαρη και ρίξτε στο μείγμα λίγο λίγο το ζεστό γάλα ανακατεύοντας. Ξαναβάλτε το μείγμα στη φωτιά και αφήστε το να πάρει βράση ανακατεύοντας. Όταν πήξει, κατεβάστε από τη φωτιά, ανακατέψτε με τη βανίλια, το πράσινο τσάι και το βούτυρο και αφήστε να κρυώσει. Βάλτε την κρέμα σε κορνέ και γεμίστε τα εκλέρ.
Ετοιμάζετε τέλος το γλάσο. Βάλτε σε ένα μπολ την άχνη ζάχαρη και το πράσινο τσάι και ανακατέψτε τα. Ρίξτε λίγες σταγόνες από τον χυμό πορτοκαλιού ανακατεύοντας μέχρι το μείγμα να γίνει παχύρρευστο. Καλύψτε με το γλάσο τα εκλέρ και σερβίρετέ τα.


*Το πράσινο τσάι μάτσα θα το βρείτε στα καταστήματα που πουλάνε ιαπωνικά και ασιατικά τρόφιμα.

Πηγή: Περιοδικό «Gourmet», Ελευθεροτυπίας, Βαγγέλης Δρίσκας