Τετάρτη 4 Σεπτεμβρίου 2013

Γαριδοσαλάτα με ντρέσιγκ εσπεριδοειδών


Γαριδοσαλάτα με ντρέσιγκ εσπεριδοειδών



Χρόνος προετοιμασίας 15 λεπτά
Χρόνος μαγειρέματος 25 λεπτά
Για 4 άτομα


Υλικά
1 κιλό και 500γρ. γαρίδες
400γρ. άσπρο ψωμί
2 κουταλιές ελαιόλαδο
500γρ. σπαράγγια, καθαρισμένα και κομμένα
1 μικρό μαρούλι
2 μέτρια αβοκάντο κομμένα
Ντρέσιγκ
1 κουταλάκι γλυκού ξύσμα πορτοκαλιού
1/3 φλιτζανιού χυμός πορτοκαλιού
1 κουταλάκι γλυκού ξύσμα λεμονιού
¼ φλιτζανιού μαγιονέζα
2 κουταλιές σούπας ελαιόλαδο
1 κουταλιά σούπας ξίδι αρωματικό
2 κουταλάκια γλυκού ζάχαρη
1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένη

Εκτέλεση
Καθαρίστε τις γαρίδες, αφήνοντας τις ουρές. Βάλτε τες σε μπολ, ανακατώστε τες με ¼ φλιτζανιού ντρέσιγκ εσπεριδοειδών, το οποίο ετοιμάζετε χτυπώντας όλα τα υλικά στο μπλέντερ ώσπου να πολτοποιηθούν, σκεπάστε και βάλτε τες στο ψυγείο για 10 λεπτά.
Αφαιρέστε την κόρα από το ψωμί και κόψτε το σε κύβους. Ανακατέψτε το ψωμί με το ελαιόλαδο. Απλώστε το ψωμί σε μια στρώση μέσα σε ρηχό ταψί και ψήστε το ξεσκέπαστο σε μέτριο δυνατό φούρνο, ανακατεύοντας κάθε τόσο, περίπου 15 λεπτά, ώσπου να ροδίσουν και να γίνουν τραγανά κρουτόν. Βράστε τα σπαράγγια ώσπου να μαλακώσουν ελαφρά, πλύντε τα με κρύο νερό και στραγγίστε τα. Στραγγίστε τις γαρίδες και πετάξτε τη μαρινάτα. Ψήστε τες σε δόσεις στο γκριλ ή στα κάρβουνα, ώσπου να ροδίσουν.
Ανακατέψτε απαλά σε μεγάλο μπολ τις γαρίδες με τα κρουτόν, τα σπαράγγια, τα φύλλα του μαρουλιού το αβοκάντο και το υπόλοιπο ντρέσιγκ εσπεριδοειδών.



Πηγή: 50 επιλεγμένες συνταγές για σαλάτες, εκδ. Μάλλιαρης παιδεία