Τρίτη 1 Οκτωβρίου 2013

Κριτσίνια από φύλλο κρούστας με πικάντικη γραβιέρα


Κριτσίνια από φύλλο κρούστας με πικάντικη γραβιέρα


Χρόνος προετοιμασίας 20 λεπτά
Χρόνος μαγειρέματος 20  λεπτά
Για 48 κομμάτια



Υλικά
1 πακέτο Φύλλο κρούστας
3 μέτρια ξερά κρεμμύδια ψιλοκομμένα
6 φιλετάκια αντσούγιας σε λάδι
6 κουτ. της σούπας ψιλοκομμένες ελιές
2 φλιτζάνια τριμμένη πικάντικη γραβιέρα
4 κουτ. της σούπας ψιλοκομμένος μαϊντανός
2 κουτ. του γλυκού ρίγανη
½  του φλιτζανιού λευκό κρασί
2 κουτ. της σούπας μαύρη ζάχαρη
ελαιόλαδο
αλάτι

Εκτέλεση

Ζεσταίνετε 4 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο και σοτάρετε το κρεμμύδι σε δυνατή φωτιά. Μόλις αρχίσει να σκουραίνει, σβήνετε με το κρασί και προσθέτετε την ζάχαρη. Συνεχίζετε το μαγείρεμα σε δυνατή φωτιά, ανακατεύοντας συνέχεια μέχρι να στεγνώσει το μείγμα. Κατεβάζετε από την φωτιά και αφήνετε τα κρεμμύδια να κρυώσουν. Στραγγίζετε τις αντσούγιες από το λάδι τους και τις ψιλοκόβετε. Ανακατεύετε τα κρεμμύδια με τις αντσούγιες, τις ελιές, τον μαϊντανό, την γραβιέρα, την ρίγανη και λίγο αλάτι. Χωρίζετε το μείγμα σε 2 μέρη.  
 Απλώνετε 3 φύλλα κρούστας, τα αλείφετε με ελαιόλαδο και βάζετε το ένα επάνω στο άλλο. Απλώνετε το ένα μέρος της γέμισης και σκεπάζετε με άλλα τρία φύλλα τα οποία λαδώνετε μεταξύ τους. Πατάτε με τα χέρια σας τα φύλλα και τα κόβετε στη μέση κατά μήκος της μεγαλύτερης πλευράς. Στη συνέχεια κόβετε 12 κάθετες λωρίδες με πάχος 2 δάχτυλα περίπου. Πιάνετε τις δύο άκρες κάθε κομματιού και τις στρίβετε αντίστροφα. Βάζετε τα κριτσίνια με τη σειρά σε ένα ταψί καλυμμένο με αντικολλητική λαδόκολλα. Συνεχίζετε με τον ίδιο τρόπο με τα υπόλοιπα υλικά. Τα ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 190° C για 20 λεπτά περίπου.


Πηγή: http://www.kanaki.gr