Σάββατο 19 Οκτωβρίου 2013

Πολπέτες Ζακύνθου


Πολπέτες Ζακύνθου

Χρόνος προετοιμασίας 1 ώρα και 30 λεπτά
Χρόνος μαγειρέματος 1 ώρα
Για 8 άτομα

ΥΛΙΚΑ
¼ κιλού κιμάς μοσχαρίσιος
½ κρεμμύδι
Αλάτι/πιπέρι
4 μεγάλες πατάτες
4 αυγά
1 φλιτζάνι τσαγιού τυρί φέτα τριμμένη
½ φλιτζάνι τσαγιού ρεγκάτο τριμμένο
½ φλιτζάνι τσαγιού κεφαλοτύρι τριμμένο
1/3 φλιτζανιού ροκφόρ τριμμένο
1 φλιτζάνι τσαγιού αλεύρι
Λίγο ελαιόλαδο

Εκτέλεση

Βράζετε τις πατάτες για 20 λεπτά, τις ξεφλουδίζετε και τις περνάτε από τη μηχανή του πουρέ. Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύετε τον πουρέ, τα τριμμένα τυριά, εκτός από το ροκφόρ, τα 3 αυγά, χτυπημένα, λίγο πιπέρι και το αλεύρι. Σκεπάζετε το μπολ με μια πλαστική μεμβράνη και το τοποθετείτε στο ψυγείο για 1 ώρα, μέχρι να σφίξει το μείγμα.
Βάζετε μια κατσαρόλα πάνω σε μέτρια φωτιά με λίγο λάδι. Ρίχνετε τον κιμά και τον ανακατεύετε με ξύλινη σπάτουλα μέχρι να ροδίσει καλά. Προσθέτετε το κρεμμύδι τριμμένο στον τρίφτη, το αλάτι, το πιπέρι και 1 ποτήρι νερό. Αφήνετε τον κιμά να βράσει πάνω σε μέτρια φωτιά, για 30 λεπτά. Μόλις πιεί τα υγρά του, κατεβάζετε από τη φωτιά και ρίχνετε μέσα το τελευταίο αυγό, χτυπημένο με το ροκφόρ.
Αλευρώνετε ένα μεγάλο μεταλλικό δίσκο ή το μάρμαρο της κουζίνας. Με ένα μεγάλο κουτάλι παίρνετε μια μικρή ποσότητα από τον πουρέ και τον αδειάζετε πάνω στην αλευρωμένη επιφάνεια. Πάνω από κάθε κουταλιά πουρέ ρίχνετε ένα μικρό κουταλάκι από τον κιμά και από πάνω πάλι λίγο πουρέ.
Αλευρώνετε τα χέρια σας και πλάθετε ελαφρά τις πολπέτες, έτσι ώστε να μπει ο κιμάς στο κέντρο κάθε μπαλίτσας. Τέλος, τις τηγανίζετε σε μπόλικο καυτό λάδι και τις βάζετε να στραγγίσουν.

Πηγή:  Μαγειρικής Μαγεία