Δευτέρα 21 Οκτωβρίου 2013

Φιστικοροξάκια με γέμιση κυδωνιού






Χρόνος προετοιμασίας 20 λεπτά
Χρόνος ψησίματος 20 λεπτά
Για 8 ροξάκια


Υλικά
200ml. λευκό ξηρό κρασί
200γρ. μέλι θυμαρίσιο
¼ κουτ. γλυκού πιπέρι
½ κιλό φιστίκι Αιγίνης, ψημένο
250γρ. κυδώνι γλυκό, στραγγισμένο από το σιρόπι του
3 κουτ. σούπας βούτυρο φρέσκο μαλακό


Εκτέλεση

Βάζετε το κρασί σε κατσαρολάκι με βαρύ πάτο και προσθέτετε το μέλι και το πιπέρι. Τα βράζετε ώσπου να γίνουν πυκνό σιρόπι, όπως αυτό στα γλυκά του κουταλιού. Το αφήνετε να κρυώσει. Αλέθετε το φιστίκι σε μπλέντερ ώσπου να γίνει πάστα, όχι εντελώς λεία. Αρχίζετε να προσθέτετε σε αυτήν το κρύο σιρόπι λίγο λίγο και όσο χρειαστεί, ζυμώνοντας στο χέρι, μέχρι να πετύχετε μια ζύμη σχετικά σφιχτή.
Ανοίγετε αυτή την πάστα φιστικιού σε ορθογώνιο χοντρό φύλλο, πατώντας την με πλάστη ανάμεσα σε 2 κομμάτια λαδόκολλας. Αφαιρείτε την πάνω λαδόκολλα. Ετοιμάζετε τη γέμιση. Αλέθετε στο μπλέντερ το γλυκό κυδώνι με το βούτυρο, μέχρι να σχηματιστεί μια μαλακή κρέμα. Την τοποθετείτε κατά μήκος του φύλλου και στο κέντρο του. Τυλίγετε το φύλλο σε σφιχτό ρολό, κλείνοντας μέσα τη γέμιση. Κατόπιν, τυλίγετε το ρολό μέσα στη λαδόκολλα και το βάζετε στο ψυγείο για 1 ώρα.
Περίπου 10 λεπτά πριν το σερβίρετε, το βγάζετε από το ψυγείο και το κόβετε σε οκτώ ροξάκια. Αν περισσέψουν, τα διατηρείτε τυλιγμένα σε πλαστική μεμβράνη στο ψυγείο για 3 ημέρες.


Πηγή: Περιοδικό «Olive»