Δευτέρα, 7 Οκτωβρίου 2013

Σουφλεδάκια τυριού


Σουφλεδάκια τυριού





Χρόνος μαγειρέματος 1 ώρα και 10 λεπτά
Για 6 άτομα

ΥΛΙΚΑ
500γρ. σφολιάτα
100γρ. γραβιέρα
100γρ. έμενταλ
2 κρόκοι
1 ασπράδι
300ml. Γάλα
4 κουταλιές σούπας κρέμα γάλακτος
50γρ. βούτυρο
20γρ. αλεύρι
Αλάτι/πιπέρι/μοσχοκάρυδο

Εκτέλεση
Κόβετε το έμενταλ σε λεπτές φετούλες. Τρίβετε τη γραβιέρα. Λιώνετε σε ένα κατσαρολάκι 20γρ. βούτυρο, προσθέτετε το αλεύρι, ανακατεύετε, ρίχνετε το γάλα και το έμενταλ και συνεχίζετε το ανακάτεμα με μια ξύλινη κουτάλα μέχρι να λιώσει εντελώς το τυρί. Προσθέτετε και τη γραβιέρα, χωρίς να σταματήσετε το ανακάτεμα.
Αφήνετε το μείγμα να γίνει χλιαρό και έπειτα προσθέτετε έναν έναν τους κρόκους, την κρέμα γάλακτος, λίγο αλάτι και λίγο πιπέρι. Χτυπάτε σε σφιχτή μαρέγκα το ασπράδι με λίγο αλάτι και το ρίχνετε στο μείγμα ανακατεύοντας μα απαλές κινήσεις.
Απλώνετε τη σφολιάτα και καλύπτετε 6 βουτυρωμένα φορμάκια για σουφλέ. Έπειτα τρυπάτε τον πάτο με ένα πιρούνι. Βάζετε το μείγμα στα φορμάκια και ψήνετε στους 180ο C για 40 λεπτά, μέχρι τα σουφλεδάκια να φουσκώσουν και να ροδίσουν.