Πέμπτη 14 Νοεμβρίου 2013

Αχλάδια σε γλυκό κρασί


Αχλάδια σε γλυκό κρασί

Χρόνος προετοιμασίας 45 λεπτά
Χρόνος μαγειρέματος 50 λεπτά
Για 6 άτομα
150 θερμίδες

 ΥΛΙΚΑ
6 αχλάδια ώριμα αλλά σκληρά
570γρ. λευκό κρασί γλυκό
2 κουταλιές σούπας χυμό αχλάδι συμπυκνωμένο
1 κουταλιά σούπας ζάχαρη
1 ξυλάκι κανέλα
2 γαρίφαλα
1 κουταλιά σούπας λικέρ πορτοκάλι
30γρ. φουντούκια χοντροκομμένα

Εκτέλεση
Ρίχνετε σε μια κατσαρόλα το κρασί, το χυμό αχλάδι, το ξυλάκι κανέλας και τα γαρίφαλα και τα βράζετε σε μέτρια θερμοκρασία για 5 λεπτά. Στο μεταξύ, ξεφλουδίζετε τα αχλάδια, προσέχοντας να μην αφαιρέσετε το κοτσάνι τους.
Βάζετε τα αχλάδια στην κατσαρόλα και με ένα κουτάλι τα περιχύνετε με το μείγμα του κρασιού, για να μην χάσουν τη γυαλάδα τους και θαμπώσουν. Σκεπάζετε την κατσαρόλα και σιγοβράζετε τα αχλάδια για 25 λεπτά. Κατά διαστήματα ανοίγετε την κατσαρόλα και γυρίζετε τα αχλάδια περιχύνοντας τα με το κρασί. Αποσύρετε την κατσαρόλα από τη φωτιά και αφήνετε τα αχλάδια να κρυώσουν μέσα στο κρασί. Με μια τρυπητή κουτάλα βγάζετε τα αχλάδια από την κατσαρόλα και τα βάζετε όρθια σε ένα μπολ.
Αφαιρείτε από το κρασί το ξυλάκι κανέλας και τα γαρίφαλα και το ξαναβράζετε για 20 λεπτά, σε μέτρια θερμοκρασία, μέχρι να μείνει το μισό. Προσθέστε τη ζάχαρη και ανακατεύετε μέχρι να διαλυθεί καλά και να πήξει η σάλτσα. Αποσύρετε από τη φωτιά και προσθέτετε το λικέρ. Περιχύνετε τα αχλάδια με τη σάλτσα, τα σκεπάζετε με σελοφάν και τα αφήνετε 30 λεπτά στο ψυγείο. Πασπαλίζετε με το φουντούκι όταν το σερβίρετε.


Πηγή: Νοστιμιές που δεν παχαίνουν 1